31 de març, per la visibilitat i els drets de les persones trans

31 de març, per la visibilitat i els drets de les persones trans

Podem associar la revolta de Stonewall contra una batuda policial la matinada del 28 de juny de 1969 com l’inici  d’una gran lluita en favor dels drets de les persones LGTBI i contra tota mena de discriminació contra el col·lectiu. Però la revolta de Stonewall va significar molt més que una lluita social del col·lectiu, van ser les persones trans com Sylvia Rivera o Marsha P. Johnson, entre d’altres, al capdavant de la revolta, que van marcar la diferència lluitant contra la LGTBIfòbia i a favor dels drets humans, polítics i socials del col·lectiu.

Com indica la sexóloga i activista Aitzole Araneta, hem d’adonar-nos que el concepte “trans” és un mer adjectiu que simplement qualifica o descriu a una persona, que és el subjecte. Aquest tipus d’adjectivació sexual també la tenen les persones que s’identifiquen clarament amb el seu sexe biològic, (cissexuals). Sembla mentida que després de més de cinquanta anys el col·lectiu LGTBI, i molt específicament les persones trans, continuïn sent discriminades.

La transfòbia i la insensibilització cap a les persones trans es visualitza encara a àmbits importants com el social, l’educatiu, el sanitari, el polític, el familiar i el de la comunicació. El Consell d’Europa va dictar l’any 2015 una resolució amb la qual instava als estats europeus a desenvolupar procediments ràpids i transparents basats en l’autodeterminació de gènere. Aquest concepte no és més que el reconeixement tant legal com administratiu del gènere d’una persona quan aquest no coincideix amb el seu fenotip biològic. 

Des d’Ara Maó, volem denunciar totes les actituds discriminatòries i de transfòbia que pateixen les persones trans, així com el discurs d’odi que potencia aquestes conductes discriminatòries, fins i tot arribant a agressions que fan perillar les seves vides. Avui, tornam a reivindicar que apostam per una llei trans integral estatal, que defensi contundentment els drets de les persones trans i no binàries, i per aconseguir l’autodeterminació de gènere.

Maó, 31 de març de 2022

No Comments

Post A Comment