Amb motiu del Dia internacional per l’eradicació de les violències contra les dones.

Amb motiu del Dia internacional per l’eradicació de les violències contra les dones.

Article escrit per Biel Pons, regidor d’Igualtat de l’Ajuntament de Maó

Mariana, Sílvia, Isabel… són alguns dels noms de les dones assassinades per les seves parelles o exparelles a l’estat espanyol al 2016. 39 en total. Com s’ha repetit multitud de vegades, i sembla que no n’hi ha prou, aquesta dada és només la punta de l’iceberg que anomenam masclisme i que atempta contra la dignitat i la llibertat de les dones arreu i tothora. Abans de l’assassinat o l¡agressió física, hi ha el control, els crits, els insults, les humiliacions, la dependència econòmica, els rols, la publicitat sexista… Hem de recordar una vegada més que a l’estat espanyol la pobresa té rostre de dona. Per norma general, les dones pateixen més atur, cobren manco per fer la mateixa feina i, a més, són les que tenen cura de la llar i la família.

A aquesta xifra oficial d’assassinats hi podríem afegir els feminicidis no reconeguts, els de dones assassinades per homes amb els quals no havien mantingut mai una relació íntima, casos en investigació, o no reconeguts pel simple fet de que la víctima, per exemple, era una prostituta. Així, el nombre de víctimes podria arribar a 92.

És totalment imprescindible que d’una vegada per totes la violència contra les dones, la violència que s’exerceix contra les dones pel fet de ser dones esdevingui prioritària. Prioritària i transversal. És una qüestió d’estat, però també de la resta de les administracions. I de la ciutadania, de qualsevol associació, club esportiu, empresa, persona… De vostè.

Tenim davant nostre idò, tot un repte. Aquí, a ca nostra, l’IBDona, l’Institut Balear de la Dona, proposa un Pacte contra les violències al qual s’hi pot adherir tothom, associació, empresa, particular…, i a més, ha de proposar accions concretes, gestos per dir prou. Una bona ocasió per comprometre’ns ben fàcilment en una tasca tan difícil. Es tracta, per exemple, de proposar microaccions contra micromasclismes i que cadascú aporti el seu granet d’arena. Al web reaccionem.com podeu trobar tota la informació. Al proper ple de l’Ajuntament de Maó, aprovarem una moció en aquest sentit, que ens servirà per impulsar aquest pacte al municipi.

En trobam, idò, davant un repte col·lectiu perquè és com a poble que hem d’afrontar la lluita contra aquesta xacra. Contra la indiferència, la injustícia, la desigultat, hem de fer valer la nostra voluntat de dir no, de dir prou a una violència de múltiples cares. Una gran repte, és ver. I la primera passa és la de no oblidar Mariana, Sílvia, Isabel…

No Comments

Post A Comment