
30 març Ara Maó davant la crisi del coronavirus
Des que el passat 14 de març es va declarar l’estat d’alarma a tot el país per tal de fer front a l’expansió del coronavirus (Covid-19), des d’Ara Maó, integrats en l’equip de govern de l’Ajuntament de Maó, hem estat fent feina de manera intensa per donar resposta a les necessitats més urgents provocades per aquesta crisi sanitària.
Durant aquests primers quinze dies d’estat d’alarma, des del consistori hem treballat per implementar les obligacions que es van dictant des del Govern central, i a la vegada hem intentat donar resposta a les necessitats bàsiques que hem detectat al municipi.
Per tal de coordinar totes les accions, des de l’inici de la crisi l’equip de govern ha posat en marxa una comissió de seguiment formada per sis responsables polítics, a la qual, per part d’Ara Maó, assisteixen la primera tinenta d’Alcaldia, Conxa Juanola, i la regidora Laia Obrador, així com diferents tècnics municipals d’àrees com Recursos Humans, Secretaria, Serveis Jurídics o Policia Local. Aquest grup de crisi ha realitzat reunions diàries, inclosos els caps de setmana.
Mesures per fer front a l’emergència sanitària
En aquesta primera fase de la crisi, els esforços de l’equip de govern s’han centrat en la reorganització interna de l’Ajuntament, que ha permès, gràcies a la bona feina de l’àrea d’informàtica, la posada en marxa, en un temps rècord, del teletreball, amb més de 120 treballadors municipals que han començat a fer feina des de casa.
A més, com a administració més propera a la ciutadania, hem treballat per detectar les necessitats més urgents dels col·lectius més vulnerables i donar cobertura a les seves necessitats bàsiques, amb especial atenció a la gent gran i a les famílies amb pocs recursos.
En aquest sentit, des de la Regidoria d’Educació s’ha fet feina en coordinació amb el Consell per posar en marxa un sistema de targetes de prepagament per a la compra d’aliments i productes de primera necessitat, adreçat a famílies amb fills de 0 a 12 anys en situació de risc d’exclusió social.
També s’han adaptat els protocols i l’organització de la Residència Geriàtrica a la nova situació, tenint en compte que aquest és un servei municipal bàsic que afecta un grup de persones d’elevat risc.
A més, s’ha aconseguit que els Serveis Socials puguin prestar atenció a les persones de manera telemàtica, s’han reorganitzat els torns de la Casa d’Acollida per poder obrir les 24 hores del dia i s’ha habilitat la casa de colònies dels Vergers de Sant Joan per poder acollir les persones que no tenen el perfil adequat per anar a la Casa d’Acollida.
Per altra banda, s’han pres mesures de caràcter econòmic, com l’ajornament de la liquidació dels diferents tributs municipals o l’anul·lació del cobrament dels preus públics dels diversos serveis municipals suspesos pel confinament.
També s’ha prioritzat la reorganització del servei de neteja per poder dur a terme les tasques de neteja i desinfecció de tot el municipi, especialment de les zones més sensibles, garantint la seguretat dels treballadors.
Tampoc no s’ha oblidat l’atenció a col·lectius com les dones víctimes de la violència masclista, que poden veure agreujada la seva situació amb el confinament.
Començam a pensar en la crisi econòmica
Mentre continua la lluita contra el coronavirus, hem de començar a preparar l’escenari de grans dificultats econòmiques al qual caldrà fer front ben aviat, derivat de la paràlisi que s’ha produït en l’economia.
Des d’Ara Maó, com a agrupació d’esquerres i de conviccions ecologistes i municipalistes, hem de fer feina perquè aquesta vegada no es tornin a implementar receptes de caràcter neoliberal o es tornin a retallar els serveis públics, tal com es va fer durant l’anterior crisi econòmica.
Com aquesta emergència sanitària està demostrant, és el moment de reforçar els serveis públics i l’estat del benestar, com a únic camí per garantir els drets de totes i tots, i assolir un món més just.
No Comments