
20 jul. Ara Maó demana al govern del PSOE que no doni suport al tractat comercial entre la Unió Europea i el Japó
Ara Maó, membre de la plataforma No als Tractats de Comerç i Inversió (No als TCI), ha demanat al Govern central liderat pel socialista Pedro Sánchez que no doni suport al tractat comercial signat el passat dimarts entre la Unió Europea i el Japó, anomenat JEFTA, i que entrarà en vigor el 2019, en considerar que aquest tipus d’acords es basen en mesures laxes que afavoreixen les grans companyies per sobre dels interessos de la ciutadania.
El membre de l’agrupació d’electors Biel Pons ha assenyalat que el JEFTA és un tractat opac, negociat entre representants europeus, Japó i les grans multinacionals, del qual no es té gaire informació.
“Vist com han anat els processos del TIIP i el CETA, amb els Estats Units i Canadà respectivament, es sospita que el JEFTA es sustenta en la mateixa base: donar prioritat a les lleis més laxes que comparteixen els països que signen aquest acord.
Entre les conseqüències que pot tenir el tractat comercial entre la Unió Europea i el Japó, Pons ha destacat que és possible que no reconegui la majoria de denominacions d’origen.
“El Japó es caracteritza per no respectar molts acords internacionals sobre alimentació, sobre drets laborals o sobre pesca, entre d’altres. A més, tampoc té una política clara sobre l’aigua i se sospita que aquest acord pot suposar l’exigència que l’aigua sigui un bé privat amb el qual es pugui comercialitzar”, ha manifestat.
Ara Maó sempre s’ha mostrat contrari a aquest tipus d’acords comercials perquè representen un retrocés en qüestions mediambientals, en drets laborals, en sobirania alimentària o en salut. A la vegada, també pot tenir repercussions en la prestació de serveis públics, i podria impossibilitar la remunicipalització de serveis bàsics, com per exemple la gestió de l’aigua.
L’agrupació d’electors destaca que els tractats comercials suposen el triomf de les empreses per damunt del poder públic i fins i tot arriben al punt de proposar sistemes privats de tribunals paral·lels quan hi hagi conflictes entre estats i empreses.
No Comments