Ara Maó demana solucions al conflicte entre AENA i els treballadors, i dona suport a les reivindicacions

Ara Maó demana solucions al conflicte entre AENA i els treballadors, i dona suport a les reivindicacions

Recordam que ja el novembre de 2015 donàvem suport en el ple de l’Ajuntament una moció contra la privatització d’AENA. Aquestes en són les conseqüències

El conflicte entre els treballadors dels aeroports de l’Estat i l’òrgan principal de gestió, AENA, arriba amb tota la virulència. Els sindicats majoritaris han preparat jornades de vaga que denuncien les condicions de feina dels treballadors davant el més que notable increment del número de passatgers i operacions combinat amb la manca d’efectius per donar-hi servei en condicions d’eficiència i seguretat. Alhora, els beneficis econòmics que genera la pròpia empresa van a parar a mans dels inversors privats i a importants rebaixes a les companyies aèries en les taxes pels serveis que se ofereixen.

Aquest és el resultat d’aplicar les polítiques de privatització dels grans serveis com els aeroportuaris: el repartiment de beneficis dels accionistes és la principal finalitat, mentre la qualitat dels serveis que s’ofereixen, les condicions laborals dels treballadors, i de retruc de les empreses subcontractades que no compleixen els mínims requisits ni de seguretat laboral, ni de compliment dels sous establerts, ni de la seguretat d’una feina digna, estan cada vegada pitjors.

Ara Maó recorda que aquest ja era el sentit del vot favorable d’una moció a l’Ajuntament en novembre de 2015, en què s’advertia del perill que suposava aquesta privatització i el que comporta que l’argument estrictament en clau de benefici econòmic sigui l’únic que compti. La situació actual, per tant, és el resultat d’aquesta gestió nefasta. A la qüestió hem d’afegir que el Ministeri de Foment decideix que AENA ha de disminuir els ingressos per tal d’afavorir les companyies aèries, amb la qual cosa aquesta manca de recursos també recau damunt les condicions dels treballadors, que veuen minvades les condicions laborals per l’augment de càrrega de feina disfressada d’increment de productivitat, amb sous congelats des de 2010, la seguretat en la feina en entredit per l’elevada precarietat laboral i manca d’efectius, el seu futur laboral incert per la no publicació al BOE dels acords adoptats en reiterades negociacions col·lectives, etc.

En aquesta situació podem fer menció, encara que no siguin treballadors de la pròpia AENA, als conflictes com el que viu EULEN a l’aeroport de Barcelona, empresa subcontratada per complementar i auxiliar en termes de seguretat als cossos oficials. Les condicions laborals a què estan sotmesos els treballadors d’aquesta empresa privada concessionària del servei no tenen res a veure amb les que haurien de tenir i que pertoquen a les tasques que desenvolupen. A la fi, en aquests procesos de contractació i externalització de serveis, el que acaba important és quina és l’empresa que ofereix el millor preu. Així va passar, també, amb l’empresa de neteja concessionària als aeroports balears, que ja va suscitar conflictes seriosos la primavera passada.

La vaga, així, és el darrer recurs a què els convocants (sindicats, representants dels treballadors) arriben. Els acords presos no han donat fruits. I l’empresa abans pública i ara semiprivatitzada, AENA, no respon davant la situació que ella mateixa ha creat i de la qual és responsable: ha d’assegurar als seus propis treballadors les condicions laborals presents i futures i establir càrregues de feina assumibles dins uns barems d’eficiència però també de seguretat, i no eludir la seva responsabilitat davant el desgavell d’empreses externes que té contractades i que no compleixen amb els requisists mínims de condicions laborals.

Ara Maó, idò, reclama una solució i una intervenció seriosa d’AENA davant tots aquests conflictes per poder evitar la vaga convocada. Si no existeix cap moviment ni per part de l’empresa ni de l’organisme responsable en última instància, el Ministeri de Foment, la vaga té tot el sentit, i hi donam tot el suport.

No Comments

Post A Comment