Ara Maó en el nou context polític

Ara Maó en el nou context polític

Els resultats electorals del 28 de maig, sumats a la impossibilitat d’un acord a l’Ajuntament, han situat a l’agrupació d’electors Ara Maó en un nou escenari des del qual treballar. Passats uns dies dels fets, us volem explicar les coses succeïdes i la visió que ens plantejam d’ara endavant.

Pel que fa a la no entrada en l’equip de govern de Maó, volem aclarir que la voluntat de l’agrupació era continuar amb la feina iniciada en les temàtiques que s’han gestionat aquests darrers anys.

Però volíem poder disposar d’àrees amb capacitat final de decisió i que comptin amb dotació de personal. Qüestions com l’aigua, l’energia, la mobilitat, espais verds o, fins i tot, la participació, no s’han pogut acabar de gestionar aquests anys per manca de recursos i perquè les decisions finals i els expedients residien a altres àrees.

Es tracta de temes que considerem estructurals i de gran importància per a la qualitat de vida de la població. Aquests anys passats s’ha patit molt la manca de dotacions i també s’han viscut repetits bloquejos interns, que no van ser mai públics per lleialtat al pacte de govern.

Per això, pensàvem que podríem abordar aquestes temàtiques dins l’organigrama d’Urbanisme o d’Obra Pública (que és on es pot acabar dissenyant el model de ciutat) i combinar-les amb Cultura o amb l’Àrea Social. Amb aquest objectiu es van celebrar cinc reunions amb el PSOE de Maó.

Ja a la primera trobada es va detectar en els interlocutors una postura molt tancada, que havia decidit prèviament quines àrees serien les delegables i quines no. Ha estat una actitud que s’ha mantingut tot el temps, sense trobar cap indici de ganes de conformar un equip de treball conjunt que permetés treballar amb una visió compartida.

La disposició a l’acord d’Ara Maó es va demostrar amb la votació a favor de l’alcaldia del PSOE, malgrat que no s’hagués arribat encara a cap pacte. Un dels consensos que sí que hi havia, era que, mentre es mantinguessin les negociacions, no es farien manifestacions públiques al respecte.

Això el PSOE ho va trencar en dues ocasions. Primer per mirar de forçar un acord abans del ple d’investidura i uns dies després per dir públicament que les negociacions s’havien trencat (quan el dia abans ens havíem reunit i s’havia acordat continuar amb les trobades conjuntes).

Sincerament, no sabem quina ha estat la finalitat del PSOE amb aquestes maniobres, que es basaven en dir una cosa i fer-ne una altra. A la vista dels resultats d’altres municipis, on aquest partit tampoc ha pogut arribar a coalicions, sembla que qualcú ha errat molt l’estratègia negociadora.

Tot i així, criden l’atenció els repetits intents del PP per oferir pactar polítiques amb el PSOE per evitar que es pactin amb Ara Maó. Un PP que acaba de pactar amb Vox per poder accedir al Govern Balear i que ha incorporat els representants de la ultradreta dins la gestió dels consells insulars de Mallorca i Menorca.

Lamentam que Maó tengui un govern del PSOE en minoria, que serà un format feble per fer front a les polítiques involucionistes que s’intentaran impulsar des d’aquestes altres instàncies.

El resultat de tot aquest procés ha situat Ara Maó en un paper diferent del que ha tingut en els vuit anys d’existència de l’agrupació. Volem continuar treballant amb ànims per les polítiques ambientalment sostenibles, de defensa dels serveis públics, de protecció dels més vulnerables, pels drets socials, per la defensa del territori, de la llengua, per la diversificació de l’economia.

Ho farem des d’una oposició responsable i d’esquerres, més enllà de personalismes. Amb les mans més lliures que abans per defensar aquestes idees, per opinar públicament sobre les qüestions transcendentals i per continuar impulsant polítiques ecosocials per a tota la ciutadania.

En el context polític actual, aquesta tasca serà més necessària que mai i comptem amb la vostra col·laboració per fer-la el millor possible.

No Comments

Post A Comment