Ara Maó impulsa l’estalvi d’un 20% de la despesa energètica dels edificis municipals

Ara Maó impulsa l’estalvi d’un 20% de la despesa energètica dels edificis municipals

L’agrupació d’electors es compromet a treballar durant la pròxima legislatura per a reduir en un 40% el consum d’electricitat, aigua i combustible respecte a l’any 2014.

Ara Maó està impulsant, des de l’àrea de Recursos i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Maó, l’estalvi d’un 20 per cent de la despesa energètica que generen actualment els edificis municipals, que s’apropa al milió d’euros anuals.

El regidor encarregat del departament i membre de l’agrupació d’electors, Rafa Muñoz, explica que el consum d’aigua, electricitat i combustible té un potencial de millora que, sense fer grans inversions, suposaria disminuir la despesa energètica als 800.000 euros.

En aquest sentit, assenyala que una de les mesures en les quals es treballa és la de contractar de manera agrupada el subministrament elèctric i, a més, fer-ho amb empreses amb garantia d’origen 100 per cent renovable, tal com Ara Maó es va comprometre en el seu programa electoral.

“Això ens facilitarà el control del consum i de les factures, a més de permetre’ns ajustar les potències contractades i detectar consums anòmals de manera àgil”, subratlla.

Muñoz indica que l’agrupació d’electors vol continuar treballant en aquesta línia durant els pròxims quatre anys amb la voluntat d’aconseguir reduir en fins a un 40 per cent el consum d’electricitat, aigua i combustible de l’Ajuntament respecte a l’any 2014.

El regidor d’Ara Maó assegura que, en arribar al govern, es van trobar amb la inexistència d’una comptabilitat energètica. “No hi havia un control global sobre el que es gastava i en què es gastava”, afegeix.

Per això, una de les primeres feines que es van dur a terme va ser la d’aplicar una metodologia adequada per dur un control més eficient i eficaç de la gestió energètica dels 70 edificis municipals i dels prop de 170 punts de subministrament elèctric i dels aproximadament 150 punts de subministrament d’aigua de consum propis de l’Ajuntament, així com la despesa de combustible en vehicles i calefacció i cuina d’alguns edificis.

Amb aquest objectiu es va contractar a l’empresa Ecoo per la realització d’una diagnosi energètica que va permetre conèixer els costos i consums del subministrament dels edificis públics. Per una altra banda, els tècnics municipals es van encarregar de posar ordre en la comptabilitat energètica per facilitar el control.

Gràcies a aquesta feina s’ha aconseguit conèixer la petjada de carboni de l’Ajuntament i s’han identificat els edificis o punts de subministrament amb més despesa energètica.

“Tot això ens ha de permetre adoptar accions que disminueixin el consum i aprofitar l’estalvi per dur a terme més millores energètiques”, manifesta Muñoz.

La fase que comença ara implica aconseguir que els usuaris i treballadors de l’Ajuntament prenguin consciència de la importància de reduir la despesa energètica i d’aigua i això es farà, tal com indica el regidor d’Ara Maó, gràcies al programa 50/50, que inclou la creació d’equips energètics per a cada un dels edificis municipals amb la finalitat d’aplicar mesures de control del consum i estalvi energètic. Una segona passa és la introducció de forma experimental en els centres escolars Mare de Déu del Carme i Maria Lluïsa Serra, on els equips energètics estaran formats per representants de tota la comunitat educativa i els alumnes adoptaran un protagonisme especial.

L’agrupació d’electors, durant aquests tres anys i mig de govern, ha introduït també la figura d’un gestor energètic per contenir la despesa i ha impulsat la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics a la via pública, així com de plantes fotovoltaiques a les cobertes d’alguns edificis públics com el Poliesportiu, la Residència Geriàtrica i l’escoleta Es Pasarells i pròximament es col·locaran també en altres centres escolars com Cap de Creus, Sant Climent, i Mateu Fontirroig, amb l’objectiu d’anar introduint l’autoconsum energètic amb energies renovables en tots els edificis públics.

D’una altra banda, l’Ajuntament s’ha adherit al Pacte de Batles per al Clima i l’Energia, gràcies al qual s’estàn elaborant el Pla d’Acció per a l’energia sostenible i el Clima (PACES) i el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS).

No Comments

Post A Comment