Ara Maó participa en la redacció del II Pla Estratègic de Polítiques Públiques LGTBI en Matèria de Diversitat Sexual, Familiar i de Gènere de les Illes Balears

Ara Maó participa en la redacció del II Pla Estratègic de Polítiques Públiques LGTBI en Matèria de Diversitat Sexual, Familiar i de Gènere de les Illes Balears

Ara Maó participa en la redacció del II Pla Estratègic de Polítiques Públiques LGTBI en Matèria de Diversitat Sexual, Familiar i de Gènere de les Illes Balears

La setmana passada, el Ple del Consell de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals de les Illes Balears (Consell d’LGTBI), celebrat de forma telemàtica, va aprovar el II Pla Estratègic de Polítiques Públiques LGTBI i en Matèria de Diversitat Sexual, Familiar i de Gènere del Govern de les Illes Balears.

Des d’Ara Maó hem participat en els grups de treball que han elaborat el pla, proposant accions encaminades a reforçar el paper dels ajuntaments en l’àmbit de la prevenció de la LGTBIfòbia i el desenvolupament ple dels drets del col·lectiu.

Objectius

Aquest segon pla preveu cinc objectius:

1) Impulsar, implementar i coordinar polítiques públiques en matèria LGTBI des d’un enfocament transversal.

2) Contribuir a identificar i reduir l’origen de les desigualtats i de les violències que pateix el col·lectiu LGTBIQ+.

3) Remoure els obstacles que troben les persones i famílies LGTBIQ+ per tenir una vida lliure de violència i discriminació a tots els àmbits.

4) Potenciar i consolidar les capacitats d’interlocució i de suport a les entitats LGTBIQ+ de les Illes Balears per cooperar en les estratègies i accions en matèria de diversitat sexual, familiar i de gènere a les Illes Balears.

5) Impulsar accions encaminades a restituir la memòria i la dignitat dels col·lectius i de les persones que varen ser sotmeses històricament a pràctiques discriminatòries, d’estigmatització i persecució durant la dictadura i els primers anys de transició per raó de la seva orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere o característiques sexuals.

Un centenar d’accions

El Pla compta amb un pressupost total de 2,58 milions d’euros per al període del 2021 al 2024, amplia i aprofundeix les línies estratègiques iniciades durant el primer pla, i inclou més d’un centenar d’accions en àmbits com l’educació, la salut, laboral, la memòria històrica o l’activisme social a les Balears.

Algunes d’aquestes accions les desenvoluparà el Govern i d’altres seran abordades pels ens locals, d’acord amb les seves competències.

Entre les accions previstes, s’inclou l’elaboració d’estudis i diagnosis sobre la realitat de les persones LGTBI+ a Balears, el suport telefònic en situacions d’LGTBI-fòbia, incloent-hi la prevenció del suïcidi, i l’elaboració de normativa per lluitar contra la violència que pateixen les persones trans durant el seu procés de transició.

També es preveu la creació d’un protocol integral per a les persones amb característiques intersexuals, un protocol d’actuació policial davant delictes d’odi, i un protocol davant l’assetjament escolar per motius d’LGTBI-fòbia als centres educatius.

Igualment s’impulsaran actuacions per eliminar la discriminació a l’entorn laboral, es dissenyaran indicadors clau de polítiques públiques LGTBI i es posaran en marxa tot un seguit d’accions, tallers i campanyes de prevenció de l’LGTBI-fòbia, de sensibilització i de visibilització de la realitat LGTBI+ en la nostra societat.

Finalment, el Pla inclou vàries mesures de reconeixement i valoració de les persones i associacions activistes pels drets LGTBI+, i per a la justícia i reparació històrica en memòria democràtica LGTBI+.

Així, el document amplia i aprofundeix les mesures ja iniciades en el Primer Pla Estratègic LGTBI de les Illes Balears (2017-2019) i dona continuïtat a les polítiques públiques iniciades arran de la publicació de la Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per erradicar l’LGTBI-fòbia.

No Comments

Post A Comment