Ara Maó s’adhereix al manifest de la Vaga pel Clima i anima a la participació de la gent

Ara Maó s’adhereix al manifest de la Vaga pel Clima i anima a la participació de la gent

La nostra agrupació d’electors dona suport a la Vaga pel Clima convocada per dia 27 de setembre. La societat està cada vegada més conscienciada de la necessitat d’assumir l’estat d’emergència climàtica que afecta el nostre planeta, amb unes dades que ja no donen lloc a interpretacions malèvoles ni a dubtes sobre l’existència del canvi climàtic provocat per l’ésser humà. L’augment de la temperatura global (que a Menorca encara és més manifest), els episodis cada vegada més severs tant de sequera com de precipitacions desbocades, la disminució de la pluja al llarg de l’any o l’augment de la contaminació són senyals d’aquest canvi a nivell planetari que ens fan plantejar molt seriosament el futur. Açò sembla haver d’implicar conseqüències que poden ser nefastes, com l’augment del nivell de la mar, l’augment de l’escalfament, la davallada de biodiversitat, la salinització dels aqüífers, l’afectació dels ecosistemes més fràgils.

Davant aquest panorama, les institucions públiques han de fer efectives polítiques que ajudin a combatre les conseqüències d’aquest canvi climàtic i a frenar-ne l’impacte. Pactes mundials com els de París, en què diferents estats es comprometen a implantar polítiques en aquest sentit, directives internacionals com les europees en favor del tractament dels residus o de la transició energètica, són necessaris, però per ara s’han mostrat insuficients davant la gravetat de la situació. S’ha de reaccionar amb més contundència, i la Vaga pel Clima pretén aquest objectiu.

Ara Maó s’ha mostrat sempre molt convençut d’aquesta necessitat, i així ho ha exemplificat en les seves propostes polítiques: en els programes electorals hem posat al centre la conservació mediambiental i la bona gestió dels recursos naturals. També hem implementat polítiques municipals en el mateix sentit, que han suposat un avanç considerable cap a la transició energètica (instal·lacions de plaques fotovoltaiques en edificis públics, programa municipal per a l’estalvi energètic, mesures fiscals per afavorir el cotxe elèctric…), l’aprofitament i bona gestió de l’aigua, i el tractament de residus. Per aquest motiu tots els grups polítics presentarem una moció conjunta a l’Ajuntament de Maó en el ple del mes de setembre en favor de la declaració de l’emergència climàtica i l’assumpció de compromisos polítics. Però som conscients que una moció no és suficient. Ens hi implicarem a fons.

Tot i així, hem de ser conscients que la implicació de les institucions més grans, com les autonòmiques o, sobretot, les estatals, ha de ser modèlica i caminar en aquest sentit. No podem perdre més temps. Tristament encara veim com per motius de zelosia institucional i manca de voluntat política, l’Estat, en mans suposadament progressistes, duu al constitucional lleis bandera en qüestió de canvi climàtic com són la Llei de residus o la de canvi climàtic. D’aquí que animam que la societat s’impliqui en aquesta vaga, com ho farem nosaltres. Animam a la mobilització. Seguirem treballant en el compromís en favor del medi ambient, la gestió dels recursos i el fre al canvi climàtic.

No Comments

Post A Comment