
30 maig Ara Maó vol millorar el problema de concentració de nitrats per responsabilitat amb els ciutadans
Des de l’Ajuntament es fan tots els esforços possibles per intentar millorar el problema de l’alta concentració de nitrats de l’aigua potable del municipi i ho fa, tal com assenyala la batlessa, Conxa Juanola, per responsabilitat amb els ciutadans.
En aquest sentit, destaca que aquesta problemàtica es coneix des de fa molts anys i fins ara no s’havia actuat per posar-hi solució.
Per això, des de la regidoria de Recursos i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Maó, liderada pel membre d’Ara Maó Rafael Muñoz, s’han posat en marxa diverses mesures com la recuperació d’aljubs d’on treure aigua per a la neteja de carrers i el reg de parcs i jardins, la limitació del subministrament d’aigua als creuers que fan escala al port, la millora de la xarxa de clavegueram, la proposta de canvis tarifaris per reduir el consum d’aigua per part dels grans consumidors o la instal·lació de fonts d’aigua tractada a les escoles, entre d’altres.
A més, s’està redactant el projecte per a la instal·lació d’una estació desnitrificadora al dipòsit de Malbúger, que es finançarà amb el fons de l’Impost de Turisme Sostenible i que reduirà el nivell de nitrats en l’aigua de consum al municipi.
No obstant això, una de les prioritats d’Ara Maó era conèixer l’estat quantitatiu i qualitatiu de les aigües subterrànies i, amb aquest objectiu, es va encarregar un estudi a l’empresa Geoservei.
“Hi havia un total desgavell pel que fa a la situació dels pous per falta d’informació”, manifesta Juanola, que indica que l’estudi ha permès analitzar de manera exhaustiva tots i cadascun dels pous de la ciutat, tant públics com privats, per determinar quina és la situació real de les reserves hídriques i de la contaminació per nitrats.
En aquest sentit, ha afegit que els pous que presenten una menor contaminació per nitrats (que estaria dintre dels nivells permesos per Sanitat) són en la seva majoria privats i, per aquest motiu, des de l’Ajuntament s’estudia la possibilitat d’arribar a acords amb els propietaris per poder extreure aigua en millors condicions per abastir la població.
De la mateixa manera, l’estudi ha donat pistes sobre la necessitat de reordenar els pous públics, a més de determinar que un dels principals orígens de la contaminació per nitrats és l’ús de fertilitzants químics.
Per això, Ara Maó considera important que l’Ajuntament plantegi també proposar mesures a escala balear i insular amb la finalitat de canviar la política agrària i ramadera, tant professional com d’oci, per tal d’eliminar els adobs químics de la praxi diària.
Antonio LLopis Orfila
Posted at 11:54h, 31 maigUna cosa que quizá,pueda preocupar algo,es el suministro a cruceros,sobre todo para el próximo año,yá que parece perderemos varios cruceros,por el calado del puerto y si encima se les recorta el sumunistro de agua,que no se acabe por no venir ninguno.Un saludo