Argumentam la nostra posició sobre la moció presentada pel PP en defensa dels pagesos i ramaders espanyols

Argumentam la nostra posició sobre la moció presentada pel PP en defensa dels pagesos i ramaders espanyols

Des d’Ara Maó entenem que el sector primari és un sector estratègic per a l’economia menorquina. Sovint, en la defensa del sector agroramader es defensa que són els mantenidors del paisatge, però s’oblida una altra feina molt important: la producció d’aliments. Sense pagesos i pescadors no tindríem què menjar.

Durant les darreres setmanes s’han mobilitzat pagesos de tot Europa per fer sentir les seves reivindicacions. Desgraciadament, l’extrema dreta ha intentat instrumentalitzar aquestes protestes per intentar imposar la seva agenda ideològica: la lluita contra l’Agenda 2030, el negacionisme del canvi climàtic o el seu euroescepticisme. Aquestes reivindicacions, però, no són majoritàries entre els pagesos i pageses. De fet, no responen a les necessitats del camp, sinó a les obsessions ideològiques de determinats partits i als interessos dels grans terratinents. Les reivindicacions de la pagesia menorquina disten molt de les 15 mesures que reclamen en la seva moció. De fet, només una va en consonància amb el que demana el camp menorquí. Concretament, la relativa a reduir l’excés de burocràcia.

Des d’Ara Maó compartim la necessitat d’una administració més àgil i propera als ciutadans, no només per a la pagesia, sinó per a tots els ciutadans i petites i mitjanes empreses. Els pagesos s’han de poder dedicar a fer de pagesos, no a fer de buròcrates o de gestoria. Alguns, però, volen aprofitar aquesta excusa per rebaixar els estàndards ambientals, que no oblidem tenen conseqüències directes en la nostra salut. Aquesta altra qüestió no la podem compartir des d’Ara Maó.

Moltes de les explotacions es fan sota criteris de sostenibilitat, econòmica i ambiental, prioritzant la qualitat del producte, és a dir que sigui saludable per als consumidors, i del medi, per cert, amb molt d’èxit.  En els darrers anys s’han diversificat i adaptat amb races i espècies autòctones i han adoptat sistemes per fer front a la desertització, que per desgràcia tenim tan a prop. Els llocs que han arriscat i han canviat el model de producció se n’estan sortint, és a aquests als que hem d’ajudar perquè serveixin d’exemple i model del canvi necessari.

La moció que presenta el PP conté propostes que fins i tot són contradictòries amb la realitat del camp menorquí i amb les demandes de la mobilització del sector primari insular. Algunes de les seves propostes són una barbaritat perquè simplement proposen suprimir exigències ambientals, recordem que la salut dels consumidors és la principal afectada, i quan el sector primari menorquí té un compromís admirable amb l’adaptació al canvi climàtic.

També recomanen no crear més imposts ni càrregues addicionals als agents de la cadena alimentària. Entendríem algunes mesures fiscals per reduir la càrrega dels petits productors, però no podem compartir aquesta proposta tan genèrica del PP, que inclou en el mateix sac els productors menorquins i les grans cadenes de supermercats, algunes de les quals tenen beneficis milionaris cada any. El text del PP també demana rebaixar l’IVA als productes essencials: de fet, ja es va reduir el tipus d’IVA que s’aplica a aquests productes l’estiu del 2023, però aquesta reducció no ha servit per abaixar els preus que paga el consumidor, i les grans cadenes comercials i de distribució han absorbit aquest marge.

Quan el PP xerra de no incrementar la nostra dependència de tercers països, és fàcil dir-ho però la realitat és un altre, ja que el PP, però també el PSOE, van votar a favor de tractats com l’Acord de lliure comerç entre la Unió Europea i el Canadà (CETA, 2017) o l’acord entre la Unió Europea i el Vietnam. Pròximament, també està previst la ratificació de l’acord Mercosur (amb el Brasil, l’Argentina, l’Uruguai i el Paraguai) o l’acord entre la Unió Europea i Xile (2024). Per tant, seria convenient exigir coherència a tots els partits que aquests dies han mostrat el seu suport al sector primari, ja que el camp menorquí, el que reclama és la paralització d’acords i negociacions amb tercers països, mentre no es treballi en les mateixes condicions.

Pels motius exposats, Ara Maó va votar abstenció davant aquesta moció.

No Comments

Post A Comment