
20 juny Ca n’Oliver acull l’exposició ‘Identitats: Tan enfora, tan a prop’, una reflexió al voltant de la diversitat cultural
Del 18 de juny al 25 de setembre, Ca n’Oliver acollirà l’exposició ‘Identitats: Tan enfora, tan a prop’.
Es tracta d’una mostra que vol fer una comparativa entre les diferents cultures del món, des de Menorca a l’Iran passant per Índia o Etiòpia, a través d’elements tèxtils, joieria, ornamentacions, quadres i fotografies de diferents cultures.
La mostra està organitzada per l’Ajuntament de Maó juntament amb el Consell Insular de Menorca i amb la col·laboració del Govern de les Illes Balears.
L’exposició es va inaugurar amb un acte presentat per José Luís Dicenta Ballester, ambaixador espanyol i prolífic diplomàtic en missions humanitàries.
Es faran visites guiades a càrrec de la comissària, els diumenges 19 juny, 9 juliol, 13 agost i 17 setembre a les 12 hores.
Unitat en la diversitat
‘Identitats. Tan enfora tan a aprop’ presenta una exposició acurada on tèxtils, joieria, ornamentacions, quadres i fotografies s’organitzen conceptualment a illes d’identitat, on cada cultura serveix d’eix narratiu per exposar aspectes comuns de la humanitat partint de la seva bellesa identitària.
L’exposició permet gaudir d’algunes de les peces de la col·lecció etnològica “Més enllà de l’or i de la plata” de Mónica Fernández Arco i de les seves fotografies, juntament amb una selecció del fons de Col·lecció Hdez. Sanz – Hdez. Mora que mostra elements de la identitat menorquina.
L’exposició cerca generar a l’espectador el sentiment d’unitat a la diversitat humana des de tres espais. El primer està dedicat al folklore menorquí en comparativa amb altres cultures: vídeo, aquarel·les, gegantons, bosses de plata, barrets i calçat popular són el punt de partida del paral·lelisme intercultural que és àmpliament desenvolupat a l’espai expositiu principal.
Aquest recorregut acaba en una tercera sala on el visitant es veu immers en una experiència audiovisual on es projecten més de dues-centes fotografies de tribus i comunitats del món. La cançó Africayunis ha estat adaptada per a l’exposició per un dels seus compositors, el músic de projecció internacional David Devanagari, i acompanya el visitant en un recorregut a través de més de dos-cents objectes etnològics, similars a altres presents a museus com el Quai Branly de París o el Metropolitan de Nova York.
Mónica Fernández Arco (1971) – fotògrafa documental i col·leccionista- viu dedicada des de l’any 1992 a la seva col·lecció de més de tres mil objectes “Més enllà de l’or i de la plata”, projecte que la fa viatjar als llocs més recòndits del planeta i que es finança gràcies a la seva activitat al Mercat Nocturn de Cales Fonts, on es pot trobar per descobrir la finalitat de la seva tasca: crear un pont entre cultures a partir de la bellesa de tèxtils i joieria tribal i ètnica.
No Comments