
08 març Cada dia és 8 de març
El 8 de març és un dia assenyalat, que ha de servir per a reivindicar el paper i els drets de les dones, però aquesta celebració no serviria de res si no féssim feina durant tot l’any.
És per açò que enguany volem repassar alguns dels projectes i iniciatives que hem engegat des de la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Maó durant els darrers dos mandats.
Durant aquests anys, hem impulsat la creació de la Mesa contra les violències masclistes de Maó, que s’ha constituït com un instrument imprescindible per avançar en la lluita contra la violència masclista al nostre municipi. El principal objectiu de la Mesa és millorar la prevenció de la violència contra les dones, a través d’una millor identificació i detecció dels casos, i serveix per millorar la coordinació i la implementació dels protocols d’actuació des d’una visió transversal.
També hem posat en marxa la campanya ‘Maó antimasclista’, amb la qual volem avançar cap a una ciutat lliure de violència de gènere, on totes i tots puguem gaudir de l’espai públic en llibertat. La campanya té l’objectiu d’implicar tota la ciutadania en la lluita contra el masclisme, i s’adreça especialment als joves. S’ha fet feina amb els agents de coeducació per tal de realitzar activitats als centres educatius i s’han dut a terme debats, xerrades i taules rodones, en les quals s’ha debatut sobre temes com la pornografia, la prostitució o la conciliació laboral. A més, s’han creat animacions reivindicatives per a les xarxes socials, així com diferents elements de marxandatge, com samarretes i bosses amb el lema de la campanya.
També vam impulsar el nomenament de Margarita Comas Camps com a Filla Il·lustre de la Ciutat de Maó, que es va convertir en la segona dona de la Galeria de fills il·lustres de l’Ajuntament de Maó, al costat de Maria Lluïsa Serra. Aquest acte va servir per posar en valor la figura de Margarita Comas com a precursora de pedagogues i investigadores menorquines com Pilar Benejam, Alícia Sintes, Ester Villalonga i tantes d’altres, i per reivindicar que la ciència també és cosa de les dones, perquè avui més que mai necessitam referents femenins.
La prostitució i l’explotació sexual són una greu problemàtica, que genera desigualtat i estimula la violència contra les dones. És per açò que vam crear una beca per analitzar aquest fenòmen al nostre municipi. L’estudi ens ha servit per conèixer la realitat i les necessitats de les dones en situació de prostitució i per poder desenvolupar una estratègia d’intervenció específica i adaptada al context.
També vam organitzar les Jornades interculturals amb ulls de dona, en col·laboració amb el Fons Menorquí de Cooperació, per tal de donar visibilitat a les dones refugiades de Palestina.
A més, al llarg de tots aquests anys hem organitzat nombroses edicions del Concurs de microrelats per la igualtat, que cada any es dedica a una temàtica diferent i pretén aconseguir que les dones prenguin consciència dels seus drets i capacitats, i s’empoderin com a ciutadanes de ple dret i en igualtat de condicions.
Fruit de tota aquesta feina, Maó s’ha convertit en la primera ciutat de Menorca en rebre la certificació internacional SG CITY 50-50, a favor de la igualtat de gènere, que atorga l’Associació FORGENDER SEAL. Aquesta distinció certifica que l’Ajuntament de Maó ha implementat el sistema de gestió de gènere per tal d’afavorir la integració de la perspectiva de gènere en les polítiques i actuacions de l’administració municipal.
Tot açò són només algunes de les iniciatives que hem dut a terme al llarg d’aquests anys, des el convenciment que l’àmbit local és on es desenvolupa la vida quotidiana de les persones, i des d’on millor es poden percebre les desigualtats existents entre dones i homes.
Per tot açò, des que vam entrar a l’Ajuntament, una de les prioritats d’Ara Maó ha estat treballar per una ciutat més igualitària, segura, cohesionada i lliure de violències i discriminacions masclistes. Amb aquesta convicció continuarem fent feina cada dia de l’any!
Maó, 8 de març de 2022
No Comments