Els indults als presos del procés, una oportunitat per iniciar una nova etapa

Indults procés

Els indults als presos del procés, una oportunitat per iniciar una nova etapa

Des d’Ara Maó esteim a favor de la concessió dels indults als presos polítics independentistes, en tant que aquesta mesura permetrà alleugerir el dolor d’aquestes persones i de les seves famílies, així com de tants ciutadans que han viscut l’empresonament dels seus líders des del dolor i la desesperança.

Com ja hem expressat en més d’una ocasió, des d’Ara Maó, consideram que el diàleg i no la repressió és l’única via per resoldre el conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol. És per açò que una vegada més, demanam l’inici del diàleg i la negociació política que han de permetre que la ciutadania de Catalunya pugui decidir de manera pacífica i democràtica el seu futur.

Qualsevol gest en la línia de la desjudicialització del conflicte ajuda a poder encetar aquest camí, i veim els indults com una oportunitat per iniciar una nova etapa. La sortida de la presó dels nou condemnats del procés és un primer moviment que va en la bona direcció, però calen altres mesures per avançar en la resolució d’un conflicte de naturalesa política, que l’estat espanyol ha estat incapaç d’afrontar.

No podem oblidar, a més, que en aquests moments hi ha persones exiliades, més de 3.000 persones encausades i una trentena de càrrecs de la Generalitat investigats pel Tribunal de Comptes, sota acusacions més que dubtoses.

Tampoc podem oblidar la important resolució d’aquesta setmana del Consell d’Europa, organisme internacional que acull a 47 països , aprovada per 70 vots a favor i 28 en contra, que ha demanat a Espanya la concessió dels indults, la reforma del Codi Penal per actualitzar i restringir el delicte de sedició i la suspensió de les euroordres contra els líders del procés així com la retirada de les acusacions contra la resta de càrrecs encara encausats. Estrasburg ha qüestionat els procediments judicials contra l’independentisme català, en el que constitueix un seriós avís a Espanya. És inquietant veure com des d’Europa es constata com Espanya s’allunya dels estàndards democràtics europeus per apropar-se a les pràctiques de països com Turquia.

I és que resulta molt difícil entendre la postura tancada i immobilista d’una part de la classe política del nostre país, absolutament contrària a permetre una reforma constitucional que contempli el  dret a l’autodeterminació dels pobles. Aquest fet contrasta amb una societat que defensa la causa sahrauí i reclama el seu dret a l’autodeterminació, per assenyalar només un cas. Tampoc no ens convenç l’argument que la Constitució no ho permet, perquè hi va haver uns partits que no van dubtar en modificar-la per introduir el concepte d’estabilitat pressupostària, el famós article 135, que a la pràctica va suposar prioritzar el retorn del deute per damunt del mateix benestar dels seus ciutadans.

No ens cansarem d’insistir en el fet que esteim davant d’un conflicte polític, que només es podrà resoldre políticament. Per açò, apostam pel diàleg i per una negociació amb el govern de l’estat que posi fi a la repressió i cerqui una resolució democràtica.

Per tot açò, en el Ple municipal del mes de juny hem votat en contra de la moció del Partit Popular que demanava exigir al govern que no concedeixi l’indult als líders independentistes catalans, perquè creim que solament pretén persegueix rèdits electoralistes. La mateixa motivació que en el seu dia els va empènyer a la recollida de signatures contra la reforma de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Una campanya que va ser la causa, en bona part, del conflicte.

Un conflicte polític es resol políticament i el que cal és voluntat i predisposició per resoldre-l!

No Comments

Post A Comment