
09 des. La mobilitat: cap al canvis
Abordar polítiques de mobilitat no és un tema senzill, però sí que és apassionant. I aquesta ha estat sempre una aposta d’Ara Maó, que ja apareixia al nostre programa polític. En les xerrades informatives que des d’Ara Maó s’han organitzat ja hem mostrat la complexitat de la situació i la necessitat, alhora, d’abordar la qüestió des d’un punt de vista ampli: mediambiental, urbanístic, de circulació, educatiu, de veïnatge… I sempre ho hem pretès des d’un punt de vista de ciutat educadora. Tal i com ens ensenyava aquell vídeo amb Tonucci que vam projectar a la darrera taula rodona sobre el tema, si una ciutat és poblada al carrer per fillets, anam en la direcció correcta.
L’Ajuntament de Maó ha iniciat una gran revisió de la mobilitat a la ciutat, rescatant alguns elements treballats per la Plataforma per la Mobilitat, i amb la idea d’elaboració un gran Pla que contempli els elements que hi intervenen. L’objectiu principal és molt clar: una ciutat amable, pensada per a les persones en primer lloc, i en què hi ha d’haver zones d’aparcament còmodes per anar a peu per tot i pensar també en el vehicle per als vesins. Aquest Pla, s’entén, abarca grans qüestions, però també entén que les propostes que es comencin a fer quant a reordenació circulatòria a la ciutat es poden anar fent per passes.
Així, es projecten diferents qüestions, per a partir del mes de gener començar-les a posar en pràctica, i algunes específicament per les vacances de Nadal. Per una banda, es farà una bona senyalizació de les zones d’aparcament per tal que els cotxes que entrin cap a la ciutat hi tenguin un accés fàcil, i sigui l’opció preferible, la de deixar el cotxe just a l’entrada per continuar la ruta per la ciutat a peu.
La finalitat, en definitiva, és evitar que hi hagi circulació no necessària voltant pel centre de la ciutat i facilitar que l’opció de deixar els cotxes a les diferents zones d’aparcament sigui la més viable per als visitants. I de rebot, també disminuir l’impacte i la necessitat dels desplaçaments en cotxe, que moltes vegades no són necessaris. Açò no ha de ser incompatible amb la necessitat de mobilitat en vehicle per als vesins que ho necessiten. Tot s’ha de visibilitzar. En les propostes de canvis circulatoris sempre es compta amb la informació als vesins.
Així, hi ha diferents propostes en punts de la ciutat en aquest sentit. Per una banda, a poc a poc, s’ha d’anar pacificant de trànsit l’Esplanada, a fi de guanyar aquest espai i el principi de ses Moreres per a les persones, en el mateix sentit d’ajudar els vehicles a no haver de passar per allà mateix i pel centre. Per altra banda, també és la intenció tancar el trànsit (excepte vesins i proveïdors) de la plaça Conquesta per convertir-la en una plaça per a les persones, sense la perillositat que ara comporta, tant pel carreró que duu a la plaça Conquesta com per la doble circulació a la plaça Espanya. Aquell espai, tal i com es va dissenyar en un principi, estava previst perquè fos la gent la que en gaudís, i no hagués d’estar constantment pendents dels vehicles que passen.
Tot aquest plantejament es fa de cara a aconseguir una ciutat amable, en acord amb la declaració de Ciutat Educadora (les coses no han de quedar com una medalla), amb la màxima complicitat amb els vesins, i amb el benentès que no hi ha cap decisió que sigui irrevocable.
Amb la constància, la feina i les ganes de treballar per al poble hem de fer Maó una ciutat millor.
Paco Sans
Posted at 19:04h, 06 generM’ agrada molt el que dieu, estic totalmente d’acord en que la ciutat s’ ha de pacificar de trànsit.
En el meu cas i perqué m’afecte molt, heu de pensar amb la gent que treballa i s’ha de moure dins Maó amb el cotxe per anar a ca els clients i depen molt del temps.
Crec que per anar del carrer de la concepció a s’arraval tenir que anar per el port ó per les rondes és un cost molt elevat de temps i diners per un petit autònom i el més d’ agost ja ca és practicament inviable.
Ja se que és molt difícil però dialogant i estudiant totes les possibilitats es podrien trobar alternatives millones per a tothom.
aramaó
Posted at 16:23h, 07 generAgraïm aquests comentaris, i que entre tots trobem la millor solució
javier pons
Posted at 19:56h, 14 generSería posible plantejarr la posibilitar de negociar la compra de los baixos de Santa Maria nones per fer un pasillo peatonal i cobert que comuniques las dues places
nomes afectaría a la sacristía i es podría aexemplar la a será del costat del ajunt
ament.
Pensau que posar una señal de proibit es molt fácil pero pot eser no lo mes inteligent.
aramaó
Posted at 17:34h, 19 generJavier, trob que açò és un plantejament que a més d’un se li ha passat pel cap, i potser podria ser una solució. En tot cas, no és tan fàcil com sembla. Tot són coses que es poden plantejar. És important que hi hagi el màxim de participació en les reunions en què es parli d’aquests temes. Gràcies per les teves aportacions, segur que es tenen en compte.