L’Ajuntament de Maó aprova una moció de suport al poble palestí i de rebuig a l’annexió de la Vall del Jordà

Moció de suport al poble palestí i de rebuig a l’annexió per part d’Israel de la Vall del Jordà

L’Ajuntament de Maó aprova una moció de suport al poble palestí i de rebuig a l’annexió de la Vall del Jordà

L’Ajuntament de Maó va aprovar per unanimitat, en el darrer Ple municipal, una moció presentada per l’equip de govern (Ara Maó i PSOE Maó), de suport al poble palestí i de rebuig a l’annexió per part d’Israel de la Vall del Jordà.

A continuació, compartim el text aprovat:

Moció de suport al poble palestí i de rebuig a l’annexió de la Vall del Jordà

La Vall del Jordà constitueix el terç oriental dels Territoris Ocupats Palestins de Cisjordània. Es tracta d’un territori estratègic tant per la seva situació fronterera amb Jordània, com perquè les seves terres, molt fèrtils, han estat tradicionalment les que produeixen la major part dels aliments de Palestina com, sobretot, perquè és un punt clau pel control de l’aigua.

L’any 1967, la Vall del Jordà, com Gaza, Jerusalem Est i la resta de Cisjordània va ser ocupada militarment per Israel arran de l’anomenada Guerra dels Sis Dies. Des d’aleshores, la presència permanent de l’exèrcit, la confiscació de terres per a fer-hi assentaments il·legals de colons -la majoria dels quals es dediquen a la producció agrícola per a la indústria agroalimentària-, la confiscació per part del govern d’Israel de grans àrees del territori com a “zones militars” o “reserves naturals” i, sobretot, el control i l’espoli de l’aigua han degradat les condicions de vida per als i les palestines fins al punt que bona part de la seva població se n’ha vist expulsada.

La situació no va millorar amb els Acords de Pau d’Oslo, pels quals es va constituir l’Autoritat Nacional Palestina i que havien de conduir a un futur Estat Palestí, ja que pràcticament el 100% de la Vall del Jordà ha quedat catalogada com a Zona C, és a dir, sota control complet de l’Estat d’Israel, que impedeix construir-hi les infraestructures mínimes per a una vida digna en matèria de salut, habitatge o educació. Només la lluita tenaç de la societat civil ha evitat una neteja ètnica completa de la Vall del Jordà.

En paral·lel, l’espoli sistemàtic per part d’Israel dels aqüífers del riu Jordà sense respectar els mínims criteris de sostenibilitat ha posat en perill l’existència mateixa del riu i de la Mar Morta, condemnada a desaparèixer. Mentrestant, el control absolut del subministrament per part de l’empresa estatal Mikaroth nega l’accés a l’aigua de les palestines per als conreus tradicionals, abeurar els ramats i fins i tot per garantir els mínims de subministrament d’aigua per a ús domèstic.

Mentrestant, les grans empreses de l’agroindústria israeliana com Mehadrin, Hadiklaim, Galileu, Arava o Mor obtenen enormes beneficis produint il·legalment i amb accés il·limitat a l’aigua als territoris ocupats de la Vall del Jordà.

Des de la presentació per part del president d’EEUU, Donald Trump, del seu pla unilateral per a Palestina, l’anomenat ‘Acord del segle’, que entre altres violacions de la legalitat internacional dona el vistiplau a l’annexió completa de la Vall del Jordà a Israel, satisfent així la promesa electoral del primer ministre israelià Benjamin Netanyahu, la situació a la Vall ha entrat en una fase dramàtica.
Sobre el terreny, durant les passades setmanes, hi ha hagut una escalada de violència per part d’Israel per a fer efectiu el pla d’annexió dels territoris de Cisjordània.

Des del passat 1 de juliol s’espera el desplegament de l’exèrcit d’Israel, nous plans per implementar més confiscacions de terres palestines i una escalada del deteriorament de les condicions de vida.

Davant d’aquesta situació, s’està fent una crida de la societat civil organitzada de la Vall del Jordà i d’arreu de Palestina, a la solidaritat internacional, on les institucions hi tenen una responsabilitat.

Per tots aquests motius, els grups d’Ara Maó i PSOE Maó presenten la proposta d’acord següent:

1- L’Ajuntament de Maó rebutja l’anomenat ‘Acord del segle’ i mostra el seu suport a Palestina.

2- L’Ajuntament de Maó insta al Govern de l’Estat espanyol a defensar davant de totes les instàncies internacionals:

a) La retirada immediata del Pla unilateral de Trump sota el nom d’Acord del segle. Sense negociació amb la part Palestina no hi ha cap ‘Acord’, ni cap acord que no respecti la legalitat internacional i els drets humans és ni admissible ni viable.

b) Que s’adoptin immediatament les mesures necessàries per revertir l’espoli de l’aigua del riu Jordà i garantir així la supervivència del mateix riu, de la Mar Morta, de tot l’ecosistema de la Vall i alhora garantir un subministrament d’aigua suficient tant per a la producció tradicional com perquè el poble palestí tingui unes condicions dignes de vida.

c) Que es prohibeixi la distribució i la venda de mercaderies produïdes il·legalment a les colònies israelianes dels Territoris Ocupats Palestins i específicament a la Vall del Jordà.

d) Que s’estableixin els mecanismes per edificar una pau dialogada, justa i respectuosa amb els drets humans, la legalitat internacional i les resolucions de l’ONU per Palestina.

No Comments

Post A Comment