
07 febr. L’economia a debat: la crònica
El passat dissabte dia 20 de gener Ara Maó organitzava una xerrada que tenia per objectiu analitzar l’economia des del punt de vista de les polítiques locals: possibilitats d’incidència, lligam entre model econòmic i hisenda local, model de ciutat…
En la relació entre la política de gestió del pressupost públic i el model econòmic s’ha de tenir present parlar més d’urbanisme que d’hisenda: els usos del territori marquen model de ciutat i per tant també model econòmic.
El debat va seguir amb força interès i es van tractar diferents qüestions:
-
Importància de mantenir el capital humà i el repte de les noves tecnologies.
-
El progrés econòmic i social ve de la mà de tota la societat, i és necessària una entesa. Es parlen de les 4 hèlixs que han d’anar juntes en el desenvolupament: sector públic, sector privat, l’àmbit científic i del coneixement, i el teixit social.
-
Les activitats econòmiques que tenen grans beneficis tenen repercussions socials, i l’administració ho ha de regular.
-
L’administració també fa un paper en l’ocupació de persones, com és el cas dels programes del SOIB. I hem de tenir en compte la funció social que fan: hi ha gent que si no fos amb aquests programes tindria molt difícil l’accés al mercat laboral. I l’ajuntament ha fet molta feina amb aquests programes. Cal plantejar la possibilitat de fer un escaló més i fer feina entre treballadors, administració i empreses.
-
S’ha d’acompanyar el procés econòmic innovador: l’exemple del landing. Un altre exemple pot ser «Barcelona activa»: projecte d’ajuda a la creació d’empreses, fet de forma similar a un concurs.
-
Hem de reivindicar la qualitat de vida de Menorca com a pol d’atracció d’empreses innovadores que treballin des de Menorca per a mercats més amplis que el local. A la vegada, la globalització també ha vingut acompanyada d’una valoració de la proximitat: la importància del comerç proper, l’atenció del client, el servei personalitzat… Són elements que s’han d’aprofitar.
No Comments