Manifest del Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones

Manifest 25N Maó

Manifest del Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones

Amb la voluntat d’unir-nos a la celebració del Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, des d’Ara Maó volem manifestar, un any més, el rebuig a cadascuna de les violències que pateixen les dones, i que no paren d’augmentar. És per açò que volem destacar la importància de fer feina des de la base, educant persones respectuoses, conscients i empàtiques des de les primeres edats.

Sabem que un dels fonaments per erradicar aquestes violències consisteix en la coeducació transversal dels nostres infants i joves, mitjançant una educació afectivo-sexual completa. Apostam perquè aquesta educació no es concentri en una assignatura concreta, sinó que hauria d’aconseguir implicar i relacionar la resta de matèries, apostar per la diversitat i que sigui constant al llarg de totes les etapes educatives.

Els joves són el futur i han d’aprendre a valorar i tenir cura de les persones que els envolten. Els hem d’ajudar a desitjar i practicar relacions més sanes, que no normalitzin la gelosia, el control ni els comentaris ofensius. El tant per cent de joves que nega l’existència de la violència de gènere ha augmentat de forma alarmant els darrers anys, i davant d’açò cal fer feina dins i fora de les aules. En aquest sentit, són molt importants les dinàmiques positives a casa, tenir referents igualitaris a l’abast i aconseguir una correcta sensibilització social. 

Recordem també que, encara avui, arrossegam les seqüeles del confinament de l’any passat. El  maltractament domèstic sempre ha estat poc visible, però durant l’estat d’alarma el nombre de denúncies va assolir nivells molt preocupants. La pandèmia va destapar, a més, la vulnerabilitat de les víctimes d’explotació sexual. Per desgràcia, la crisi social i econòmica continua, i moltes dones veuen com es redueixen les seves opcions per subsistir dignament.

La persecució del tràfic de persones és una prioritat, i cal engegar mesures contundents i polítiques que frenin la violència, i que reconeguin els drets de les víctimes, les estalonin i les facin sentir segures i acompanyades. Les darreres dades consultades fan feredat: enguany s’ha registrat un 24% més d’agressions sexuals a Espanya, 1.600 violacions denunciades i es comptabilitza una violació cada vuit minuts. Aquestes xifres són intolerables i han de fer saltar totes les alarmes.

Com a agrupació de persones involucrades en la societat, també denunciam els diferents discursos negacionistes de la violència de gènere per part d’alguns partits polítics, així com la feina d’alguns mitjans de comunicació, que moltes vegades no fan un tractament curós de la informació, sinó que cerquen generar morbositat a partir dels detalls i sense protegir les víctimes. La privacitat s’ha de respectar i el discurs ha de ser redirigit únicament a prevenir i protegir. De la mateixa manera que certs titulars no ajuden a fer retrocedir el masclisme, tampoc ho fa la permissivitat cap a ciutadans que, des de l’anonimat o no, potencien aquest discurs negacionista de la violència de gènere.

Per tot açò, afirmam que calen mesures immediates i coordinades des de tots els àmbits, però especialment des de l’àmbit educatiu, perquè l’educació és l’eina més potent i transformadora que tenim. Cal impedir que el masclisme continuï negant una realitat terrible, i cal frenar la naturalització i la negació de la violència contra les dones. Un món diferent ha de ser possible i cal que hi posem l’empenta, els recursos i la voluntat política per construir-lo. No aturarem fins a aconseguir un món segur i lliure de violències masclistes!

Maó, 25 de novembre de 2021

No Comments

Post A Comment