Maó: ciutat per la vida, ciutat contra la pena de mort

Maó: ciutat per la vida, ciutat contra la pena de mort

Maó: ciutat per la vida, ciutat contra la pena de mort

El darrer Ple municipal de l’Ajuntament de Maó va aprovar una moció presentada pels grups d’Ara Maó i PSOE, amb relació a la celebració de la jornada internacional ‘Ciutats per la vida, ciutats contra la pena de mort’, una iniciativa que vol esdevenir una gran mobilització mundial contra la pena capital. El text aprovat és el següent:

Maó, ciutat per la vida

Un any més, el 30 de novembre se celebrarà una nova edició de “‘Ciutats per la vida, ciutats contra la pena de mort’, en record de la primera abolició de la pena capital al Gran Ducat de Toscana, el 1786. En aquesta data emblemàtica de la lluita per l’abolició de la pena de mort, ens fem ressò de la preocupant situació al món.

El 1977, només 16 països havien abolit totalment la pena de mort en la seva legislació i en la pràctica. L’any 2020, l’impuls cap a l’abolició mundial d’aquest càstig cruel, inhumà i degradant es va mantenir amb prou força, tot i que alguns països van en contra d’aquesta tendència. En comparació amb el 2019, les execucions confirmades van disminuir un 26%, fins a descendir a la xifra de 483 execucions repartides en 18 països, la més baixa registrada en al menys una dècada.

Malgrat una disminució significativa en el nombre d’execucions, l’any 2020 diversos països van desafiar la tendència mundial cap a la reducció de la pena capital i van recórrer cada vegada més a les execucions. En tot cas, la xifra d’execucions indicada és molt inferior a la real, ja que Xina no dona la xifra de les seves execucions, donat que aquesta informació té el tractament de classificada, estimant-se que la xifra real d’execucions a Xina va de ser de milers de persones.

En acabar el 2020 hi havia almenys 28.567 persones en corredors de la mort de tot el món, i només 20 països són responsables de totes les execucions conegudes que es van dur a terme en el món. Països com Xina, Iran, Iraq, Egipte i Aràbia Saudí continuen liderant aquesta terrorífica llista. Pel que fa als Estats Units, el 2020 es van executar a 17 persones.

La pena de mort suposa una violació de dos drets humans fonamentals: el dret a la vida i el dret de tota persona a no ser sotmesa a penes cruels, inhumanes o degradants.

Per això, manifestem la nostra oposició a la pena de mort en tots els casos sense excepció, amb independència de la naturalesa i de les circumstàncies del delicte, de la culpabilitat, innocència o altres característiques de la persona i del mètode emprat per l’Estat per dur a terme l’execució.

Per tant, els grups municipals Socialista i Ara Maó de l’Ajuntament de Maó, presenten la següent proposta d’acord:

  1. Participar en la campanya global ‘Ciutats per la vida’, que se celebra el 30 de novembre de cada any.
  2. Treballar en tots els àmbits de la seva competència perquè es creïn espais d’informació i sensibilització adequats sobre els motius del rebuig de la pena de mort i sobre l’avanç de la campanya abolicionista a tot el món.
No Comments

Post A Comment