Maó, municipi Starlight

Maó, destinació Starlight

Maó, municipi Starlight

La setmana passada va tenir lloc a l’illa del Llatzeret del port de Maó la II Trobada Starlight d’Astroturisme, un fòrum mundial sobre el turisme d’estrelles que va aplegar una cinquantena d’experts internacionals en la matèria.

Organitzat pel Consell Insular i la Fundació Starlight, la trobada va servir per debatre sobre aquesta modalitat emergent de l’ecoturisme i el turisme sostenible.

Segons Rafael Muñoz, tinent d’Alcaldia de Recursos i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Maó, el fet que Menorca compti amb una qualitat de cel molt bona permet que es pugui convertir en una destinació molt atractiva per als turistes que vulguin gaudir de l’observació de les estrelles. És per això que l’illa ha obtingut recentment la certificació com a destinació turística Starlight i també com a Reserva Starlight, que acredita el compromís en la defensa del cel obscur dins la Reserva de Biosfera.

En aquest sentit, Muñoz assenyala que “tot això no hauria estat possible sense la feina prèvia realitzada pels ajuntaments de l’illa i també pel Consorci de Residus i Energia, que a través dels plans d’eficìència energètica en l’enllumenat exterior han possibilitat que estiguem en uns paràmetres de contaminació lumínica acceptables, tot i que millorables”.

Muñoz també ha recordat que la Llei de protecció del medi nocturn de les Illes Balears, de l’any 2005, ja obligava els consells a millorar les condicions del cel nocturn, i ha explicat que “amb la declaració de Reserva Starlight el que s’ha fet ara és ajuntar els aspectes mediambientals de la Reserva de Biosfera amb l’eficiència energètica i la necessitat de disminuir la contaminació lumínica, creant un reglament innovador que treballa la protecció del medi nocturn i també de les espècies que fan vida nocturna”.

Àmbit municipal

Pel que fa al municipi de Maó, Muñoz subratlla que “hem de ser conscients que una part important de la reserva Starlight se situa al nostre terme municipal, ja que coincideix amb el nucli de la Reserva de Biosfera, al Parc Natural de s’Albufera des Grau”.

El regidor explica que a partir d’ara els ajuntaments hauran de millorar les seves instal·lacions amb el màxim de respecte cap a la vida nocturna i amb l’objectiu de preservar la visió del cel nocturn, i hauran d’instar els particulars, especialment aquells que tenen llums exteriors, com centres esportius, comerços o instal·lacions portuàries, a què adaptin els llums al reglament.

Muñoz també recalca que “és molt important limitar l’anomenada llum intrusa, que és aquella que emeten les instal·lacions públiques o privades i que entra a les cases o afecta la visió del paisatge” i recorda que “les mesures d’estalvi energètic que s’han implementat des de l’Ajuntament de Maó els darrers anys ja s’han dut a terme amb aquesta premissa”.

No Comments

Post A Comment