Avançam en la pacificació del centre històric de Maó

Avançam en la pacificació del centre històris de Maó

Avançam en la pacificació del centre històric de Maó

Aquest matí, s’han presentat a la Sala de Plens de l’Ajuntament les noves mesures que serviran per pacificar el centre històric de Maó.

La principal novetat és que, una vegada finalitzin les obres que estan en marxa en aquests moments, quatre importants carrers del centre de Maó passaran a ser d’accés restringit per a residents, comerços i serveis. Concretament, deixaran de ser de lliure accés per als automòbils la part de s’Esplanada per la qual s’accedeix a el centre, el tram inicial de ses Moreres i els carrers Sant Jordi i Bastió.

Durant la presentació de les mesures, el regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Maó, Manolo Lora, ha assenyalat que “la transformació de les seccions dels carrers de Ses Moreres, Sant Jordi i Bastió a plataforma única, va encaminada a pacificar i reduir el trànsit en un dels eixos més concorreguts de la nostra ciutat”.

A més, Lora ha afegit que “també es donarà resposta a una problemàtica històrica del trànsit a Maó, com és l’entrada d’un excés de vehicles als carrers més cèntrics de la ciutat per s’Esplanda. Concretament, els informes del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) assenyalaven aquest carrer com un dels punts amb més trànsit de la ciutat, i la pacificació d’aquests trams del centre històric figuren com una de les actuacions indicades al PMUS, aprovat el desembre de 2019”.

Objectius de Desenvolupament Sostenible

D’aquesta manera, Maó segueix avançant cap a un model de ciutat més amable i sostenible, en consonància amb el full de ruta de les principals ciutats europees, que evolucionen inequívocament cap a una tipologia on els vianants guanyen cada vegada més protagonisme i els centres històrics es converteixen en un punt de trobada de la gent, que s’hi reuneix i hi desenvolupa la seva activitat social i econòmica.

En aquest sentit, la transformació de carrers emblemàtics mitjançant l’empedrat de plataforma única no sols millora l’accessibilitat de les persones, sinó que dinamitza i revitalitza els carrers de la ciutat, amb l’increment de l’activitat de les persones, tal com va passar en el seu moment a la plaça de la Constitució, al primer tram de ses Moreres o ara al carrer Bastió, després de la seva reforma.

Així mateix, el model de ciutat que impulsa l’Ajuntament de Maó torna a posar de manifest el compromís del consistori amb compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de la ONU.

Concretament, aquesta pacificació del trànsit dóna compliment a l’ODS nombre 11, que demana l’impuls de ciutats sostenibles, a l’ODS nombre 13, que demana accions en favor del clima i a l’ODS nombre 3, que demana l’impuls de mesures que afavoreixin a la salut pública.

Càmeres de vigilància

Una vegada acabada la transformació dels emblemàtics carrers de ses Moreres, Bastió, i tot Sant Jordi, l’Ajuntament pacificarà la circulació de vehicles en aquests tres carrers i, en conseqüència, també es pacificarà el trànsit de s’Esplanada i el carrer de Sa Lluna.

Així, el consistori optarà per un sistema mixt, a mig camí entre la conversió total en zona de vianants i el lliure accés de vehicles. Un model que permet la dinamització social i que garanteix la circulació dels veïns del centre i dels serveis essencials.

Es tracta d’un sistema que serà àmpliament senyalitzat perquè la població tengui coneixement de la presència de les càmeres.

Per altra banda, és important destacar que, a diferència del sistema de càmeres instal·lat anys enrere a la plaça Reial, que es va demostrar que no funcionava correctament, ara serà l’Ajuntament de Maó qui gestioni, íntegrament, les sancions.

Per tant, l’empresa que instal·li les càmeres no s’endurà cap percentatge de les sancions i, en conseqüència, queda descartat l’afany recaptatori. En aquest sentit, cal recordar que amb el sistema de càmeres antic de la plaça Reial, l’empresa es quedava amb un 50% de les sancions.

Aquest sistema de vigilància permetrà l’accés en aquests punts dels següents vehicles:

– Accés als veïns de Centre Històric
– Accés a PMR
– Accés als comerciants
– Accés de vehicles de càrrega i descàrrega
– Accés dels vehicles d’emergència, policia, neteja i altres serveis.
– Accés al transport públic col·lectiu a l’estació d’autobusos.
– Accés dels taxis a les parades de l’esplanada i estació d’autobusos.
– Accés de tots els vehicles a les zones d’aparcament estipulades.
– Accés a bicicletes i patinets.
– Accés a altres vehicles autoritzats.

Les càmeres tindran enregistrades les matrícules dels vehicles inclosos dins els supòsits anteriors.

Aquest sistema també permetrà excepcions puntuals, per donar les facilitats necessàries als ciutadans i ciutadanes que en qualque moment concret puguin tenir la necessitat de circular per aquests carrers.

Accés al centre garantit per la resta de d’accessos actuals.

A excepció d’aquests carrers, la resta de vehicles podran seguir accedint al centre de la ciutat per la resta d’accessos habituals.

Cal recordar que, actualment, l’accés de vehicles en aquest carrers ja està limitat per les obres de reforma, fet que ha permès estudiar i posar a prova les alternatives de trànsit.

Per altra banda, també cal recordar que s’han desplaçat les aturades de càrrega i descàrrega i també les aturades per accedir a les farmàcies, que abans estaien ubicades en aquests carrers de plataforma única.

Podeu veure la nota de premsa de l’Ajuntament fent clic aquí.

Feu clic aquí per veure el vídeo “Maó avança cap a un model de ciutat més amable i sostenible’.

No Comments

Post A Comment