‘Per què et fiques en política?’, article de Jordi Tutzó

‘Per què et fiques en política?’, article de Jordi Tutzó

Aquesta és una pregunta que tothom et fa quan expliques que et vols presentar a un càrrec públic. Però si tots els partits són el mateix! Però si és ficar-te en un merder! Però si tots els polítics són iguals! Les reaccions sempre giren per aquí.

I quan la pregunta te la fan els més petits de casa, encara et trobes més obligat a respondre de manera coherent. Jo sempre els contestava amb una resposta sincera: «perquè tenc fills i perquè ara em toca a mi vetllar pel futur dels meus fills, del teu futur i, per extensió, del de tota la nostra comunitat». Tot açò pot sonar molt pretensiós, però és ben cert.

I quan passa el temps i decideixes presentar-te com a candidat a la batlia de Maó, l’efecte de la pregunta es multiplica. Però ara els fillets petits han crescut i se suposa que la resposta no pot ser la mateixa, tot i que dins el teu cap ho fas per la mateixa raó: per lluitar pel seu futur i pel de les generacions que vindran.

Tanmateix, ara les angoixes d’un pare són una mica diferents: et preocupa si podràs donar-los estudis, com van fer amb tu. Et preocupa si podran tornar a casa seva, a Maó, després d’estudiar fora. Et preocupa si aquí podran trobar una feina de qualitat que els permeti ser feliços. Et preocupa si podran tenir un habitatge digne per desenvolupar la seva vida de manera autònoma. Les preocupacions creixen, al mateix ritme que ho fan ells.

Tot i açò, si no tingués fills, la resposta seria la mateixa, perquè la meva il·lusió és ajudar a millorar el futur de les generacions vinents, sense descuidar els nostres majors, que van lluitar per nosaltres, i que ara també necessiten la nostra atenció.

I jo he decidit fer política des del municipalisme, des d’Ara Maó, una agrupació ciutadana de gent compromesa a fer comunitat, a fer una societat més justa i resilient. Una agrupació de persones que des d’un punt de vista menorquinista, des de la proximat a la gent, des del veïnatge, s’han proposat fer política d’una altra manera, sincera, amb seny i amb moderació, que és el que marca el nostre caràcter maonès i menorquí.

Tot el programa d’Ara Maó es mou entorn de quatre eixos principals: aplanar el camí perquè tothom pugui tenir un habitatge digne; adaptar-nos al canvi climàtic, tenint cura dels recursos naturals finits, com l’aigua, i generant energies netes que no comprometin el futur a la nostra terra; prendre decisions que ens condueixin a la transició cap a una nova economia, amb futur, més diversificada i que tengui en compte la gent; i guanyar espais de ciutat per a la convivència, perquè Maó sigui un municipi que prengui cura de la seva gent, amb polítiques preventives en salut, educació, diversitat, igualtat, família i assistència als més vulnerables.

El programa d’Ara Maó, el seu projecte col·lectiu de futur, té objectius ambiciosos, ho sabem, però la primera pedra per construir aquest futur és el convenciment que aquest és el camí que volem recórrer. Una altra pregunta que m’han fet moltes vegades és: per què Ara Maó? Aquí la resposta és més senzilla: perquè ara comença el futur!

Jordi Tutzó

Candidat a la batlia per Ara Maó

No Comments

Post A Comment