
10 des. Per què hi ha violència masclista? La crònica
El passat divendres dia 30 de novembre teníem el gust de comptar amb Cristina Simó, presidenta estatal del Moviment Democràtic de Dones, que ens oferí una xerrada sobre la presència de la violència masclista a la nostra societat. Ague Tur, en nom d’Ara Maó, va presentar la ponent.
La xerrada va fer una incidència especial en l’anàlisi social i cultural de la presència d’aquesta violència exercida pels homes, i la va situar en l’hegemonia del patriarcat, que s’exerceix en dos àmbits, que alhora estan relacionats entre si: a la família (domini masculí en l’organització domèstica) i a l’Estat. En aquest darrer cas, el capitalisme, com a sistema que impera en la societat i, per tant, també a l’estat, funciona de corretja de transmissió d’aquest patriarcat. I l’estat crea lleis que perpetuen el domini del capitalisme i d’aquest sistema. En aquest sentit, explicava Simó, es produeix una dinàmica de solidaritat entre homes que asseguren la continuïtat d’aquest procés. Així, l’home s’apropia de la feina de les dones des d’un punt de vista productiu (el treball) i reproductiu (la família).
Va fer incidència en els micromasclismes i ens va fer una mostra d’aquells elements que són reflex inconscient d’aquests elements. Us mostram tres exemples de vídeos que va mostrar: vídeo 1 video 2 video 3. Així, passava a parlar del masclisme com la principal ideologia patriarcal. El fet de parlar de violència emmarcada en un context ideològic és el que ens suggereix a introduir el concepte de terrorisme masclista: violència que es contextualitza en una ideologia i que afecta a gran quantitat de dones al llarg de l’any. D’aquí la importància de donar valor a la vida i a la importància de la consciència.
En els elements per erradicar la violència masclista, va destacar: coeducar en valors d’igualtat, una bona educació educació sexual, decidir lliurement sobre el cos i la sexualitat o fomentar espais lliures de masclisme.
També va fer un repàs a la legislació sobre violència masclista, i en va assenyalar les mancances, cosa que centra principalment sobre el fet que no és integral: només preveu la violència familiar. Hi falta desplegar molta legislació.
Va acabar en una menció sobre la necessitat d’abolir la prostitució i de la mobilització que s’ha de produir per produir veritables canvis.
No Comments