
05 maig Impulsam un pla per respondre a la crisi i avançar cap a un nou model
El passat dijous, l’Ajuntament de Maó va presentar un pla de xoc per fer front a la crisi provocada pel coronavirus, amb l’objectiu principal d’atendre les necessitats dels col·lectius més vulnerables del municipi i, al mateix temps, donar suport als sectors més damnificats per la paràlisi econòmica, com el sector cultural o el comerç local.
El pla presentat és un document dinàmic, que s’anirà ampliant amb noves iniciatives, i és el resultat de la feina intensa de l’equip de govern municipal del qual forma part Ara Maó, que ha treballat a partir de la convicció que l’Ajuntament, com a administració més propera a la ciutadania, ha de jugar un paper fonamental i proactiu en la sortida de la crisi.
El pla no només s’ha concebut com una eina per atendre les necessitats derivades de l’emergència sanitària, sinó que també ha de servir per avançar cap a un nou model de societat més sostenible i solidari.
En total, el pla inclou més de seixanta mesures concretes, que es divideixen en nou àrees d’actuació diferents, que comparteixen els objectius transversals de garantir la cohesió social i promoure l’activitat econòmica sota paràmetres de sostenibilitat.
A continuació us resumim les principals mesures:
Modificació del pressupost
S’incorporaran 1,5 milions d’euros provinents dels romanents de tresoreria d’anys anteriors, que es destinaran a mesures relacionades amb l’actual situació de crisi, com la compra de material sanitari, ajudes a establiments comercials o la contractació de personal de suport en l’àrea social, entre altres.
També es podria disposar d’una partida de 600.000 euros, que es podrà emprar com a fons de contingència per atendre les necessitats que vagin sorgint.
A més, el pla contempla la incorporació d’una partida d’1,5 milions d’euros del superàvit del 2019, que està pendent de l’autorització del l’Estat. Aquesta és una mesura llargament reivindicada des d’Ara Maó en el marc de la defensa de l’autonomia municipal. Una vegada més, defensam que els ajuntaments que es troben en una bona situació financera puguin emprar lliurement el superàvit i els romanents de tresoreria per finançar polítiques de proximitat.
Mesures de suport al sector cultural
Des de la Regidoria de Cultura, hem treballat en un decàleg d’idees a partir de les quals es podran desenvolupar diferents accions encaminades a articular ajudes i iniciatives perquè els professionals del sector puguin continuar fent la seva feina. En aquest sentit, la primera tinenta d’Alcaldia de Cultura, Conxa Juanola, ha explicat que “l’objectiu d’aquest pla és enviar un missatge de tranquil·litat i acompanyament al sector”.
Aquestes són les 10 mesures adreçades al sector cultural:
1. Convocatòria d’ajudes per minimitzar els efectes de la Covid-19 al sector cultural
2. Ajornament d’activitats i avançament del 50 % del caixet una vegada programades de nou
3. Millora de les condicions del contracte de les activitats ajornades
4. Contractació de companyies i/o artistes locals
5. Manteniment de les convocatòries de subvencions i premis anuals
6. Lliurament del 100 % de la taquilla en activitats que depenen de l’Ajuntament
7. Contractació de projectes d’investigació o producció en arts visuals
8. Agilització de pagament de subvencions i serveis
9. Facilitat d’ús dels espais municipals
10. Compromís de diàleg amb el sector cultural
Mesures de caràcter social
Les mesures de caràcter social són un dels pilars de l’acció de govern de l’Ajuntament de Maó des del passat mandat, quan durant l’alcaldia de Conxa Juanola la ciutat es va situar en les primeres posicions del rànquing de consistoris que més inverteixen en serveis socials de tot l’estat espanyol.
En aquesta línia d’acció, per fer front a la crisi provocada per l’actual paràlisi econòmica, s’ha incrementat la partida d’ajudes d’emergència, que ha passat de 323.000 euros a 523.000 euros.
També es reforçarà el personal de la Residència Geriàtrica Assistida i de l’àrea de Serveis Socials, s’emetran targetes per a la compra de productes bàsics i es posarà en marxa un pla d’acompanyament a la gent gran, entre altres iniciatives.
Mesures de suport al comerç local
Les mesures adreçades al comerç local tenen l’objectiu d’estalonar el sector en aquests moments difícils, però també d’impulsar-lo a mitjà i llarg termini amb la creació d’un pla de desenvolupament.
També es contemplen mesures com la creació d’una línia d’ajudes directes, l’ampliació del conveni amb Mô Comercial, la creació d’una Oficina de Mediació per al lloguer de locals comercials i accions de suport a la venda en línia.
Des d’Ara Maó consideram que el suport al comerç local i el producte propi és de vital importància per a l’impuls d’una nova economia més sostenible i que creï llocs de feina estables i de qualitat. A més, és un sector bàsic per mantenir la cohesió del nostre municipi i la vida al centre de la ciutat.
És per això que estem convençuts de la necessitat d’impulsar polítiques municipals que ajudin a la reconversió i l’actualització del petit comerç per fer front a la competència d’un món globalitzat.
Dinamització turística
El turisme és un dels pilars de l’economia de Maó i un dels sectors més afectats per la crisi de la Covid-19. És per això que el pla de xoc inclou mesures especialment adreçades al sector turístic, encara que les competències en aquest àmbit no siguin municipals.
En aquest sentit, des de l’àrea de Turisme s’elaborarà una estratègia de promoció i desestacionalització turística en coordinació amb la Regidoria de Cultura, basada en els elements culturals i patrimonials del municipi. En aquesta línia, s’ha eliminat el preu públic d’entrada a Ca n’Oliver i s’impulsaran les visites guiades i les experiències innovadores al Teatre Principal.
Mesures econòmiques i d’estímul a la inversió
Entre les iniciatives de caràcter econòmic i d’estímul de la inversió, destaquen les mesures impulsades des de paràmetres de sostenibilitat, com el manteniment de les ajudes per a la rehabilitació o per a la instal·lació de filtres verds.
També es posarà en marxa un servei d’acompanyament d’ajudes a autònoms, microempreses i pimes, i s’impulsarà la reorganització de l’àrea d’Urbanisme per augmentar-ne l’eficiència, entre altres.
Altres mesures
El pla de xoc també inclou mesures de caràcter fiscal, com la flexibilització del pagament dels tributs municipals, la bonificació del 90 % de la taxa d’ocupació de via pública per terrasses, mercats ambulants i firaires, o la congelació de les factures d’aigua per a autònoms i per a les pimes, durant l’estat d’alarma, i finançament en 6 mesos sense interessos, entre altres.
Finalment, el pla també contempla mesures de dinamització del port, un espai estratègic del municipi de Maó.
No Comments