Ple de l’ajuntament 28 de novembre de 2016

Ple de l’ajuntament 28 de novembre de 2016

Ahir va tenir lloc el ple de l’Ajuntament del mes de novembre, del qual us passam un resum per tal de fer més entenedors els debats i els acords presos. En tot cas, si algú vol reproduir alguns fragments, el trobareu a http://www.ajmao.org/Contingut.aspx?IdPub=9043.

Un dels temes políticament més rellevants va ser la presentació del pressupost de 2017 per part de l’equip de govern. La presentació es va fer seguint els paràmetres de la importància de les prioritats en promoció econòmica i despesa social, que impregnen moltes de les partides, i remarcant, també, la importància dels recursos per inversions conveniats amb altres administracions, que ascendeix a més de 9 milions d’euros (gairebé el triple dels recursos propis), als quals s’han d’afegir diversos programes de despesa social, en educació, medi ambient, culturals… Aquesta anàlisi la vam remarcar en una anterir entrada, que podeu seguir aquí. L’equip de govern va indicar que no hi ha hagut cap canvi de normativa i ordenances, i si hi ha més previsió de recaptació és perquè hi ha més activitat. L’únic canvi d’ordenança és l’IBI, que davalla una mitjana d’un 8%. Aquesta és la realitat dels impostos a Maó. El regidor responsable també va remarcar que la inversió amb recursos propis només està per davall de 2015 i 2016, i considerablement per damunt de tots els anys anteriors. I respecte a l’acord amb Hidrobal (que ha sortit per premsa) es van dissipar els dubtes malintencionats esmentant les obres escomeses a què fan referència: M. Lluïsa Serra, Llucmaçanes, Sant Climent, Bisbe Gonyalons, J.M. Quadrado, s’Esplanada. També s’ha de destacar la importància de fer visible la realitat en matèria de personal, és a dir, visibilitzar-ne les despeses reals sense subterfugis ni canvis de partides a mitjan curs, feina que ja va començar l’any passat en la tramitació del pressupost per enguany.

La feina de pressupostos participatius anirà arribant. Es recorda que la transparència s’ha duit a terme amb empenta, malgrat el que es vengui des de l’oposició, i que el que marcava la llei que s’havia de complir respecte a la publicació de la informació no es complia ni de bon tros, en començar aquesta feina.

El ple continua amb diferents punts, com l’aprovació del projecte d’obres al Claustre del Carme; l’acord per trobar fórmules per ajudar clubs com la Unió, que tot i no ser públics, realitzen una gran tasca social; la petició perquè es posi en valor la tasca de la protecció civil, que es realitzarà a través de programes de voluntariat de l’Ajuntament, i que contribuesqui a dinamitzar aquest col·lectiu; o la voluntat de recerca de solucions per a la millora d’un local amb condicions per a la Banda de Música de la ciutat. Totes aquestes propostes compten amb la unanimitat de tot el consistori.

Un debat amb un component més ideològic el representa una proposta del PP sobre els horaris comercials i amb la voluntat de liberalització del sector. Tot açò va lligat a la declaració de zona d’afluència turística, respecte a la qual l’Ajuntament manifesta desacord com a plantejament de màxims. En tot cas, el problema és d’origen: s’ha de tenir una visió insular. I en aquest sentit s’està treballant. A la fi, tot té a veure amb el model de ciutat: guanyar en qualitat de vida. El debat sobre el tema està per abordar, i per aquest motiu encara hi ha grans superfícies obertes els diumenges.

La darrera de les mocions fa referència a la violència contra les dones, que compta amb el suport de tot el consistori. Es tracta d’una moció que es planteja molt més enllà dels interessos partidistes, i que no és només una declaració d’intencions i d’adhesió al Pacte social contra les violències masclistes, sinó que també es compromet a difondre’l i a emprendre mesures concretes i per comptar amb la participació de la ciutadania.

En el torn de precs, es va demanar per tenir en consideració l’estat de les voreres de la zona de Dalt Sant Joan, cosa que ja s’ha començat.

En el torn de preguntes es va demanar per l’estat del concurs per al servei de l’educació infantil 0-3. Es va posar en context que el desenvolupament de la normativa europea sobre l’oferiment de contractes a determinats serveis, com és aquest cas, s’ha fet molt tard en el cas del govern espanyol. Però, a més, no recull suficientment la possibilitat que es puguin incloure en aquest concurs realitats o fórmules jurídiques com les cooperatives, cosa que no és una bona notícia per l’Ajuntament, que creu en aquest tipus d’organitzacions per aquests serveis (el cas actual n’és un clar exemple). Així, l’Ajuntament manifestarà (i espera l’ajuda dels contactes en el Congrés, en una clara al·lusió a la cap de l’oposició i diputada, Águeda Reynés) en el període d’al·legacions la seva postura. Mentrestant, els plecs estan redactats i molt treballats jurídicament, a l’espera de les millores de la normativa estatal, prova clara de la voluntat de treure el concurs just que sigui possible.

El tema del trasllat dels difunts, que ha estat motiu de debat públic durant les darreres setmanes, també va ser abordat. L’Ajuntament farà arribar al Parlament balear la preocupació de l’Ajuntament respecte a la sensibilitat d’aquest fet i s’espera flexibilitat.

Es va donar compte, així mateix, de la prioritat de l’equip de govern en la reivindicació de l’edifici de Verge del Toro per acollir els serveis que són necessaris per la nostra societat maonesa i menorquina en general: dependència, cures pal·liatives… Està previst que els tècnics del Govern enviïn informe sobre l’estat de l’edifici cap al mes de gener, aproximadament.

També s’expliquen les planificacions d’intervenció al Polígon Industrial i a Sant Climent. En aquest darrer cas, es va remarcar la forma amb què s’arribaven a aquestes informacions i com s’empraven. El regidor de Sant Climent va ser bastant taxatiu en afirmar que els vesins del poble van quedar sorpresos, després de la primera reunió del nou equip, que l’aparcament promès d’immediatesa per l’anterior no podia ser efectuat tot d’una perquè hi faltaven nombrosos informes, entre d’altes el que el farà reduir-se a una tercera part, cosa que se’ls havia amagat. A mode de conclusió, la batlessa va afirmar que l’equip de govern no vol vendre fum, i que és més partidària d’anar fent passes amb base ferma, com s’està fent.

I, després de més de tres hores i mitja de ple, es va donar per acabada la sessió.

No Comments

Post A Comment