Ple del mes de juny: unes quantes coses interessants

Ple del mes de juny: unes quantes coses interessants

Aquesta setmana ha tingut lloc el ple del mes de juny a l’Ajuntament. S’hi han tractat diferents temes, alguns dels quals els consideram d’importància, i per açò us en volem parlar.

Segurament un dels de més transcendència és l’aprovació de l’expedient de modificació de crèdit per a inversions financerament sostenibles. Darrere aquest expedient de nom llarg i poc engrescador hi ha la incorporació de pressupost que ve del superàvit de l’any anterior. Açò significa que l’Ajuntament incorporarà enguany 1,24M€ més a inversions per a projectes concrets. I aquests projectes corresponen a prioritats polítiques: aparcaments públics (a la zona de darrere Santiago i a la plaça Eivissa), millores en equipaments esportius (especialment la nova piscina al poliesportiu), obres de renovació i manteniment per a edificis municipals, inversions a les escoles. Aquest plantejament també va servir per mostrar les dades de la gestió econòmica a l’Ajuntament, amb algunes comparatives ben interessant. Del 2013 ençà: de 20 milions d’euros a 6,8 milions d’endeutament; de 43 a 26 dies de pagament a proveïdors. El Partit Popular es va abstenir en la votació de l’expedient.

En certa manera lligat a açò, el següent punt de l’ordre del dia consistia en l’aprovació del pla econòmic financer. En paraules més planeres: és el que obliga la Llei (Montoro) a redactar si en anys anteriors un ajuntament no ha complert amb la regla de despesa, una xifra arbitrària i volàtil per part de la mateixa Llei. Açò fa que ajuntaments, encara que estiguin sanejats i ben gestionats, es trobin a la pràctica, tal i com va manifestar el nostre regidor Jordi Tutzó, amb els romanents (doblers estalviats d’un any per un altre per una bona gestió) segrestats per l’Estat. Així, la queixa institucional i política es va deixar sentir davant aquesta llei injusta per als ajuntaments complidors com el nostre.

També va passar per ple la signatura del conveni entre els ajuntaments i el Consell per a les ajudes d’emergència social i el suport als menjadors d’estiu. Aquests últims, com bé sabem, han estat una de les nostres apostes, i el servei es consolida any rere any.

Finalment, arran d’algunes preguntes de l’oposició, destacarem alguns elements. Sabem que el servei de tren per la ciutat entra en vigor aquests dies, amb un nou contracte que planteja una millora estètica i una major eficiència energètica que sortirà a concurs públic en breu.

D’altra banda, es va donar coneixement de cap a on es preveu la nova política de recollida de fems, que han de caminar, com era el nostre plantejament des d’un principi, cap a la mancomunació insular del servei. I el camí que es vol consolidar és el de la recollida porta a porta de totes les fraccions: plàstics, paper, vidre, rebuig… Aquesta és la fesomia que veurem en els propers anys.

Es va acabar amb la constatació, arran d’una pregunta sobre el consell municipal d’educació, de la feina del servei, que treballa prenent decisions colze a colze amb el sector implicat: amb les apimes, amb els equips directius per a grans decisions municipals com la Sala Augusta per al Conservatori i Santiago per a l’Escola d’Adults, amb el servei de les escoletes infantils municipals.

No Comments

Post A Comment