Posam en marxa mesures per reduir el consum d’aigua i cridam a fer un ús responsable d’aquest recurs

Posam en marxa mesures per reduir el consum d’aigua i cridam a fer un ús responsable d’aquest recurs

L’augment de la població estival i les elevades temperatures han disparat el consum d’aigua a Maó, en aquest inici d’estiu. Aquest fet ha obligat el consistori a prendre mesures d’estalvi, per assegurar-ne el subministrament, ja que actualment la situació és crítica.

La tinenta d’Alcaldia de Medi Ambient, Conxa Juanola, ha explicat que la problemàtica s’ha avançat unes setmanes respecte als anys anteriors: “La situació que teníem altres anys a finals de juliol o principis d’agost s’ha avançat a mitjans de juny i, per tant, hem esgotat encara més els pous de reserva. Enguany hem avançat l’extracció d’aigua dels pous militars de Sant Isidre i ja s’està esgotant el cabal autoritzat. Per això, hem hagut de demanar autorització al Ministeri de Defensa per incrementar-lo”.

Juanola també ha recordat que “des de fa molts anys hi ha veus que avisen que a Menorca la massa d’aigua subterrània està davallant, i que és necessari fer un ús molt més racional d’aquestes reserves, perquè n’estem extraient molta més de la que recuperam i la situació cada vegada és més complicada”.

En aquest sentit, Juanola ha assegurat que “no és un tema només d’abastament puntual, sinó que ha d’anar lligat a una gestió insular de l’aigua que comprengui, no només la gestió de l’aigua potable, sinó també l’aprofitament de les aigües brutes i de pluja”.

Juanola també ha recalcat que “la problemàtica de l’aigua s’ha d’abordar amb una visió insular i per açò des d’Ara Maó reivindicam el que planteja la Llei de Reserva de la Biosfera, que és el traspàs de la competència en recursos hídrics a Menorca, per així poder aplicar aquesta visió menorquina a les polítiques d’aigua, com sempre hem fet amb la gestió del territori amb fruits tan positius”.

Mesures de reducció del consum municipal

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament ha suspès el reg a diferents espais públics, com les rotondes i les zones enjardinades —a excepció del parc Rubió i Tudurí i des Freginal—. A més, s’han aturat les fonts ornamentals, com la de s’Esplanada i la de la plaça Bastió, entre altres.

També s’ha incrementat el control sobre els grans consumidors municipals, com el Poliesportiu, on s’ha revisat el sistema de subministrament perquè no hi hagi fuites.

Al mateix temps, l’Ajuntament ha fet una crida al conjunt de grans consumidors de l’àmbit privat —majoritàriament, grans empreses i plantes hoteleres— perquè extremin les precaucions en aquesta matèria.

Finalment, s’estan realitzant gestions amb Autoritat Portuària, amb la finalitat de posar sistemes de control a la despesa d’aigua de la zona nàutica del port. També convé recordar que fa uns anys que hi ha establert un acord de subministrament màxim d’aigua als creuers que atraquen al port.

En conseqüència, es fa una crida general amb relació a la moderació en el consum d’aigua, tant dels grans consumidors com de les persones residents i visitants. A més, l’Ajuntament no descarta prendre mesures més dràstiques durant les pròximes setmanes si la situació no millora i no pot garantir el subministrament a tota la població.

Aquest considerable increment del consum, juntament amb el risc de patir futures situacions de sequera, requereixen el compromís de prendre mesures col·lectives que derivin cap a un consum més racional i eficient de l’aigua.

Tags:
No Comments

Post A Comment