
16 des. Presentam l’estudi sobre la situació de la prostitució a Maó
Aquest dijous, hem presentat a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Maó, el diagnòstic exploratori elaborat per Metges del Món sobre la prostitució i el tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual a Maó.
L’objectiu de l’estudi és conèixer la realitat i les necessitats de les dones en situació de prostitució per a poder desenvolupar una estratègia d’intervenció específica i adaptada al context.
Durant la presentació, la regidora d’Igualtat, Participació Ciutadana i Cooperació, Catalina Ferrer, ha assenyalat que “la prostitució és una de les causes que reprodueixen la desigualtat i estimulen la violència”, i ha afegit que aquest estudi “ens permetrà millorar l’atenció, la detecció i la derivació als serveis especialitzats”.
Una realitat invisibilitzada
L’estudi ha estat finançat per l’Institut Balear de la Dona (IBDona) a través de la convocatòria d’ajudes dirigides a ajuntaments per activitats destinades a erradicar la violència cap a les dones (2020) finançada pel Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere.
Una de les principals conclusions que es poden extreure de l’estudi és que la prostitució a Maó, i a Menorca, està invisibilitzada i que el seu volum fluctua al ritme de la temporalitat de l’economia de l’illa.
També s’assenyala que la demanda a l’illa es gestiona a través de pàgines web especialitzades, i que les pràctiques sexuals es desenvolupen, en molts casos, en pisos llogats temporalment amb aquesta finalitat.
A través d’una metodologia mixta -qüestionaris quantitatius, entrevistes en profunditat, observació participant i anàlisi d’anuncis web- i la participació de dones en situació de prostitució, prostituïdors i informants clau, s’ha realitzat una aproximació al fenomen i una proposta d’intervenció.
També es conclou que la majoria de les dones no resideixen a l’illa i acudeixen per temporades curtes. Es tracta de dones migrants que utilitzen la prostitució com a font de supervivència econòmica i que voldrien abandonar-la si comptessin amb els recursos adequats.
La proposta d’intervenció es basa en quatre línies d’actuació:
– Reducció de danys
– Alternatives a la prostitució
– Reforç de capacitats
– Desincentivació de la demanda.
No Comments