Resum del Ple municipal de novembre

Ple Municipal de l'Ajuntament de Maó

Resum del Ple municipal de novembre

El passat dia 28 va tenir lloc el Ple municipal de novembre de l’Ajuntament de Maó, que va començar amb la lectura de la renúncia del regidor Biel Pons, que deixa el càrrec després de quatre anys i mig de feina.

A continuació, us resumim els punts més destacats de l’ordre del dia:

Pròrroga del contracte de gestió dels serveis públics de recollida de residus i de neteja viària

Conxa Juanola va explicar que s’ha optat per fer una pròrroga de la contracta actual de recollida de residus sòlids urbans i de neteja viària, que no suposarà cap modificació de les condicions actuals.

La raó de la pròrroga és que des de fa dos anys s’està treballant en la proposta de recollida mancomunada de residus de Maó i Es Castell, que permetrà posar en marxa el nou sistema de recollida porta a porta. Tot i que aquesta feina està bastant avançada, com que Es Castell acaba la seva concessió actual l’any 2020 s’ha optat per fer una pròrroga a Maó per poder treure el nou contracte mancomunat a la vegada als dos municipis. En principi, la pròrroga serà d’un any, tot i que, si fos necessari, es podria prorrogar una mica més.

Juanola va assenyalar que “és es tracta d’un dels contractes més importants per a la ciutat, i per això hem d’intentar que els plecs estiguin ben fets”, i va assegurar que “el fet de mancomunar aquest servei amb Es Castell és una manera de rendibilitzar els recursos públics”.

La primera tinent d’Alcaldia de Medi Ambient va recalcar que “el porta a porta és un sistema de futur, que ja s’està implantant a molts municipis, i que té un augment del material recuperat de més d’un 70%”. Ara, va afegir, “l’objectiu és trobar un sistema que bonifiqui i premiï i la gent que recicli bé”.

La pròrroga del contracte va comptar amb els vots favorables d’Ara Maó i PSOE i l’abstenció de la resta de grups.

Proposta per demanar al Consell que revisi el repartiment de l’Impost de Turisme Sostenible

Es va aprovar per unanimitat de tots els grups la proposta presentada pel Partit Popular relativa al repartiment dels fons de l’Impost de Turisme Sostenible, amb dues esmenes introduïdes per l’equip de govern.

El text aprovat demana al Govern de les Illes Balears que revisi el repartiment dels fons d’aquest impost. En concret, se sol·licita que el nou Conservatori de Menorca a la Sala Augusta es financi a través del pressupost d’Educació i els fons de l’Impost de Turisme Sostenible es destinin a millorar la depuradora de Maó-Es Castell, per tal que es pugui realitzar el tractament terciari que permetria el reaprofitament de l’aigua. El text també demana que en el repartiment dels fons de l’impost els projectes presentats pels municipis puguin tenir un major pes.

Durant la seva intervenció, Conxa Juanola va recordar que “l’Impost de Turisme Sostenible té com a objectiu ajudar al desenvolupament i la conservació mediambiental, i entenem que aquest hauria de ser el seu objectiu principal”.

Condemna de la violència a Catalunya

El Partit Popular va presentar una moció de condemna de la violència que ha tingut lloc a Catalunya durant les protestes contra la sentència del procés i dels “episodis de sabotatge d’infraestructures i especialment els bloquejos efectuats a l’estació de Sants i a l’aeroport Josep Tarradellas”. La proposta del PP també condemnava el tall de la carretera general durant l’anomenada Marxa per la Llibertat, segons ells, duta a terme “per part d’un grupuscle de gent que representa una voluntat minoritària dins el conjunt de la població menorquina”, i finalment expressava el seu suport a les actuacions dutes a terme per les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

Per tal de contribuir al debat, i donat que el PSOE havia presentat unes esmenes a la moció del PP a última hora i sense consensuar amb la resta de l’equip de govern, Ara Maó va intentar presentar una proposta d’acord alternativa per la via d’urgència, però aquesta urgència no va ser acceptada per la resta de grups (PP i Ciutadans van votar-hi en contra i PSOE es va abstenir), i finalment Ara Maó no va poder exposar la seva proposta.

La proposta que volia presentar Ara Maó condemnava les accions violentes registrades als carrers de Catalunya les darreres setmanes, alhora que refermava el compromís amb l’exercici del dret a la llibertat d’expressió i de manifestació. A més, expressava el desig d’una pacificació real del conflicte i instava a les dues parts a trobar una solució pactada a través d’un diàleg franc i sense vetos.

Finalment, PSOE i PP no es van posar d’acord, i la moció no va tirar endavant, en un debat confús i demagògic, que va ocupar bona part del Ple.

Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona 2019

Es va fer una lectura compartida per part dels membres de tots els grups d’una declaració amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona 2019. La podeu llegir fent clic aquí.

Millores en el servei de neteja

Finalment, durant el torn de preguntes el Partit Popular va preguntar per les millores que s’han implantat en el servei de neteja de la ciutat.

Conxa Juanola li va recordar que fa un any i mig es va augmentar la neteja i recollida diària de fems a tots els dies de la setmana, i es va intensificar la neteja de diumenge matí per solucionar la brutícia generada durant la nit dels dissabtes. També va explicar que s’han ampliat els horaris de la deixalleria a tots el capvespres i s’ha augmentat de tres a cinc dies la recollida de voluminosos. A més, periòdicament es fan campanyes de policia en els punts conflictius, i s’han eliminat els contenidors soterrats a causa del seu mal funcionament. També s’han retirat els contenidors de la plaça Bastió, que donaven una molt mala imatge d’aquest espai.

Com a mesures que s’implantaran properament, Juanola va destacar que a partir de desembre es posarà en marxa un servei especial de neteja i manteniment a POIMA, i a partir de gener començaran a fer feina al carrer dues persones que informaran en els punts més conflictius. A més, es millorarà el calendari de fems i es comprarà una nova màquina de neteja de carrer, que permetrà netejar amb més eficiència.

No Comments

Post A Comment