Resum del Ple municipal de gener

Ple municipal de gener de 2020 de l'Ajuntament de Maó

Resum del Ple municipal de gener

El passat 30 de gener va tenir lloc el Ple municipal de l’Ajuntament de Maó, que va començar amb la presa de possessió del càrrec de regidor d’Antoni Carrillos, que substituirà Biel Pons al capdavant de les àrees d’Igualtat, Normalització Lingüística, Participació Ciutadana i Cooperació.

A continuació, us resumim els punts més destacats de l’ordre del dia:

Modificació de l’ordenança reguladora del preu públic de les escoles infantils

Amb els vots favorables de l’equip de govern i de Ciutadans, i l’abstenció del Partit Popular, es va aprovar la modificació de l’ordenança que regula el preu públic de la prestació del servei de les escoles infantils de 0 a 3 anys, que s’aplicarà a partir del curs 2020-2021.

La tinenta d’Alcaldia d’Educació, Laia Obrador, va explicar que amb l’aprovació d’aquesta nova ordenança «es tanca la feina que es va començar a fer fa quatre anys» amb l’objectiu prioritari d’atendre les necessitats de les persones i els col·lectius més vulnerables del municipi, garantint la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’escolarització infantil.

Obrador va fer referència a l’informe realitzat per l’Observatori per a la primera infància, aprovat pel Ple del Consell Insular de Menorca el 2016, en el qual es recomanava revertir la baixada de l’escolarització infantil. En aquest sentit, la tinenta d’Alcaldia va recordar que això a Maó ja s’ha aconseguit, perquè durant els darrers quatre anys les matriculacions han augmentat un 20%, gràcies al sistema de beques i bonificacions que es va posar en marxa l’any 2015.

Obrador va recalcar que “fa tres anys que a Maó cap família es queda sense escolaritzar per raons econòmiques”, i també va destacar la posada en marxa dels menjadors a les escoletes, un altre dels objectius de l’anterior mandat.

La tinenta d’Alcaldia va afegir que amb aquesta modificació de l’ordenança es regularitza tota la feina feta fins ara, i va explicar s’ha incorporat al text el preu del menjador, el servei de guarda i una redistribució de les mensualitats, així com l’escala de percentatges d’ingressos per unitat familiar que possibiliten la reducció de quotes a partir de l’indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM).

Finalment, Obrador va mostrar la seva satisfacció pel camí recorregut i va afirmar que “Maó és el primer ajuntament de Menorca que actualitza aquesta ordenança i per això esteim d’enhorabona”.

Proposta conjunta relativa a la regulació i limitacions dels jocs d’atzar i les cases d’apostes

Per iniciativa de l’equip de govern, els quatre grups municipals de l’Ajuntament van aprovar una proposta conjunta per instar el Govern de l’Estat a incrementar la regulació i limitació dels jocs d’atzar i de les cases d’apostes.

Concretament, la proposta demana a l’Estat que reformi la Llei general de comunicació audiovisual i la Llei general de publicitat, perquè es reguli la presència publicitària d’empreses d’aquest sector.

La iniciativa també insta el Govern central a augmentar el tipus aplicable d’impost sobre activitats del joc per a les cases d’apostes, així com sobre el joc en línia. A més, en aquest punt també se sol·licita que la recaptació que s’aconsegueixi amb l’augment d’aquest impost es dediqui íntegrament a finançar iniciatives de prevenció, mitjançant els plans autonòmics, insulars i municipals de prevenció de la drogodependència i les addiccions.

D’altra banda, el tercer punt de la proposta demana a l’Executiu estatal que aprofundeixi en les seves polítiques d’oci destinades a la joventut, amb caràcter gratuït, per oferir alternatives responsables i saludables als nostres joves.

Dins la mateixa proposta, els grups presents al consistori també van demanar al Govern de les Illes Balears que elabori una política pública per al control de la implementació d’aquests locals, a més de proporcionar a les corporacions locals els instruments que els permetin atorgar l’autorització de les sales de joc prioritzant els criteris de salut pública i de protecció de les persones menors d’edat.

Així, el plenari municipal insta al Govern autonòmic a dotar, de manera permanent, del personal suficient a l’illa de Menorca per a realitzar les funcions d’inspecció i control del joc.

Finalment, aquesta proposta conjunta demana a l’Estat que modifiqui la redacció del decret que aprova el Reglament de sales de joc a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, que eximeix de complir les limitacions recollides a l’article 8 de la citada normativa en el cas d’aquelles renovacions d’autoritzacions concedides amb anterioritat a la vigència d’aquest decret.

No Comments

Post A Comment