S’inaugura un ‘arbre de la memòria’ al cementiri de Maó en record a quatre víctimes de la repressió franquista

S'inaugura un «arbre de la memòria» al cementiri de Maó en record a quatre víctimes de la repressió franquista

S’inaugura un ‘arbre de la memòria’ al cementiri de Maó en record a quatre víctimes de la repressió franquista

Aquest dissabte, 24 d’octubre, es va inaugurar un ‘arbre de la memòria’ al cementiri de Maó, en un acte organitzat per l’Ajuntament de Maó i l’associació Memòries de Menorca. L’acte va comptar amb la participació de Maria Camps, Nico Saiz i Jordi Odrí, que van cantar i recitar poemes.

L’Arbre de la Memòria és una escultura que ret homenatge a Isidro del Río Usón, José Rodríguez Acosta, Antonio Benedit Moreno i Vicent Cervera Grau, tots quatre víctimes assassinades per la repressió franquista entre 1941 i 1942, i enterrades primer en una fossa comuna i posteriorment en un nínxol privat al cementiri de Maó.

Amb aquesta iniciativa es recupera la memòria de quatre militars republicans que foren condemnats a mort i afusellats en judicis sense garanties ni testimonis, i amb sentències que encara continuen en vigor i que seria de justícia anular.

Des d’Ara Maó hem donat suport a aquesta iniciativa de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern, amb la qual hem estat treballant des de l’Ajuntament de Maó des del mandat passat, amb l’objectiu d’avançar en la recuperació de la memòria democràtica i el reconeixement d’uns fets que foren silenciats durant molts anys.

Arbre de la Memòria

L’Arbre de la Memòria és una escultura dissenyada per l’arquitecte Sebastiano Rossi en material de ferro i que representa un arbre de cinc branques per fer visibles les cinc illes. L’obra inclou una placa commemorativa amb un text que fa referència, en cada cas, als fets històrics ocorreguts en els espais respectius.

Des d’avui, a la placa de l’Arbre de la Memòria del cementiri de Maó es pot llegir el text següent: “En memòria de les persones represaliades pel feixisme i la seva lluita en defensa de la justícia i de la llibertat. En aquest indret foren enterrades Isidro del Río Usón, José Rodríguez Acosta, Antonio Benedit Moreno, Vicent Cervera Grau, víctimes assassinades per la repressió franquista entre 1941 i 1942. Que el seu compromís per assolir un món millor, més just i igualitari no caigui mai en l’oblit”.

Certificats de reconeixement

Isidro del Río Usón (Saragossa, 1916), José Rodríguez Acosta (Granada, 1917), Antonio Benedit Moreno (Saragossa, 1917) i Vicent Cervera Grau (Dos Aguas, València, 1907) eren quatre militars republicans. Varen ser afusellats a La Mola: els tres primers, el 4 de juliol de 1941 i el quart el 9 de juliol de 1942.

Actualment estan enterrats en un nínxol del cementiri de Maó, propietat d’un eivissenc, d’origen menorquí, que amb els anys descobriria que una de les seves ties mantenia una relació amb el sergent d’artilleria Antonio Benedit en el moment de l’execució. Més tard seria Isabel Cervera, una neboda néta de Vicent Cervera, la que investigaria els fets que varen acabar amb la vida d’aquest sergent que va ser destinat en els anys 30 a Menorca i que ascendiria a capità. La seva investigació permetria descobrir com Vicent Cervera, després de ser detingut a València i passar per un penal militar, seria traslladat a Menorca on primer se’l condemnaria a cadena perpètua i després a la pena de mort. Isabel Cervera va presentar l’any 2016 davant l’Ambaixada Argentina a Madrid una querella demanant incorporar l’afusellament del seu familiar a la causa que investiga la jutgessa argentina María Servini, per un presumpte delicte de crims contra la humanitat.

No Comments

Post A Comment