
04 des. Taula rodona “La central elèctrica de Menorca, l’energia a debat”
El passat dimecres 28 de novembre va tenir lloc a l’Ateneu de Maó la taula rodona: La central elèctrica de Menorca. L’energia a debat, organitzada per Ara Maó. Al voltant de 50 persones van poder escoltar les aportacions dels tres ponents que hi van participar.
En primer lloc, Ildefonso Hernández, catedràtic en medicina preventiva i salut pública, va posar damunt la taula dades preocupants sobre l’augment de malalties causades per la contaminació de l’aire, com poden ser casos de càncer o malalties cròniques que afecten la respiració, asma i bronquitis, entre d’altres. Les xifres aportades demostren que la central d’ENDESA supera els nivells permesos de gasos nocius, que els mesuraments són inconstants o, fins i tot, inexistents com en el cas de l’arsènic. I Maó, com a ciutat industrialitzada, queda totalment exposada a les esmentades conseqüències negatives. En segon lloc, Kinia Barber, com a membre de Som Energia –cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre– i usuària de la central elèctrica va compartir amb els assistents la seva experiència amb la utilització de plaques solars, va parlar dels avantatges de l’autoconsum i va recomanar descentralitzar l’ús exclusiu de grans empreses, donant suport a les petites. En tercer i últim lloc, Eduard Furró, dedicat a l’enginyeria de processos industrials, va exposar el procés que hauria de seguir la central per tal de disminuir les seves emissions, cal mantenir-la però trobant un nou punt d’equilibri i aprofitar les cinc turbines que ja hi ha instal·lades emprant gas fòssil, natural.
Els temes tractats eren de gran interès i va quedar demostrat amb les preguntes i comentaris del públic, de manera que, del debat que es va obrir, van sortir propostes i idees destacables que s’hauran de tenir en compte. Les conclusions són les següents:
És necessària la implicació total de la ciutadania que, a nivell particular, pot contribuir a potenciar el consum energètic i es pot articular molt més ràpidament pressionant a peu de carrer.
És clau poder comptar amb el suport del ministeri i dels departaments relacionats amb la salut pública, que ajudaria a conscienciar la societat civil, fent possible una mobilització més efectiva i organitzada. També es va proposar seguir l’exemple d’altres pobles de Menorca i posar en funcionament calderes que aprofitin la biomassa. I, com a conclusió final, tots els presents van estar d’acord en què el més urgent és la planificació dels propers anys, que és imprescindible la realització d’un calendari realista i que es pugui assolir a curt termini, per tal de no tenir com a únic i llunyà objectiu, el 2030 o el 2050, i sobretot, que marqui el camí a seguir amb passes clares i factibles.
El futur del territori, l’economia i la salut és a les nostres mans però ens calen les eines adequades per a seguir endavant i treballar conjuntament.
No Comments