Ara Maó amb la Tardor en resistència

Ara Maó amb la Tardor en resistència

És a punt de començar la Tardor en resistència de la campanya Menorca NO al TTIP, un seguit d’actes per reivindicar la postura contrària a la signatura del TTIP, CETA i TISA, que culminarà en una gran manifestació dia 15 d’octubre a les 17h a s’Esplanada de Maó. Aquests són una sèrie de tractats de comerç d’àmbit transatlàntic, de caràcter neoliberal, que suposaran un retrocés en molts aspectes: mediambientals, de drets socials i laborals, de justícia, de drets del consumidor. Són uns tractats que allò que fan, bàsicament, és harmonitzar tot el marc jurídic, social, laboral, normatiu…, entre EUA i Europa perquè les mercaderies circulin lliurement, seguint els interessos, bàsicament, de les multinacionals. I clar, harmonitzar significa, evidentment, posar-se a l’alçada del país que menys regularitzacions normatives té, que són els Estats Units, de manera que podria quedar a l’aire tota la normativa europea que vetla pel medi ambient, l’ús dels transgènics, les regulacions laborals, etc. Va tant enfora que estableix fins i tot la creació d’un tribunal internacional de caràcter privat que passa per damunt dels tribunals dels estats quan es consideri que alguna normativa passa per damunt dels interessos de les multinacionals. El secretisme que ha envoltat les negociacions entres els països ja donen bon compte del que s’hi cou, i ha anat envoltat de polèmica.

El TTIP és el tractat que acapara més atenció i sobre el qual s’ha fet més incidència, que s’ha de signar entre EUA i Europa. Però n’hi ha d’altres que hi van lligats, i el més preocupant, ara, és el CETA, un de molt similar però entre Europa i el Canadà, que s’ha de ratificar enguany. És ben perillós perquè al Canadà hi ha moltes empreses nord-americanes que començaran a adaptar-se al nou marc comercial liberal.

En tot cas, hi ha molta informació publicada en la qual aprofundir. En el darrer número de la revista Ara sí! en fèiem un reportatge que podeu llegir. També us animam que visiteu el facebook de Menorca NO al TTIP, on es recullen gran quantitat d’articles i informacions molt valuoses.

Ara Maó està adherit a la campanya NO al TTIP, i espera que hi hagi participació en tots els actes de protesta, que culminen amb la gran manifestació dia 15 d’octubre a les 19h a s’Esplanada i que acabaran al Pla de baixamar amb una festa. Prèviament, hi haurà els següents actes:

Dia 23 de setembre Xerrada a Ciutadella (Sala de Cultura, 20h)

Dia 26 de setembre Xerrada a Sant Lluís (Sala Albert Camus, 20h)

Dia 31 set-1 d’oct   Paradeta a la Fira de Medi Ambient de Maó. També s’aprofitarà per fer una xerrada (a les 17.30H)
No Comments

Post A Comment