Presentam el Pla de millora de qualitat de l’aire de Maó

Presentam el Pla de millora de qualitat de l'aire de Maó

Presentam el Pla de millora de qualitat de l’aire de Maó

Avui s’ha presentat el Pla de millora de qualitat de l’aire de Maó, un projecte que va iniciar-se l’any 2017 a partir de la preocupació de l’Ajuntament de Maó per l’elevada contaminació existent al municipi. En el projecte també hi han participat el Consell Insular de Menorca i el Govern de les Illes Balears.

Conxa Juanola, qui va impulsar el projecte des de l’alcaldia, ha anunciat que “és un Pla demostratiu que després servirà per a tota Menorca”, l’exalcaldessa ha explicat que aquest pla “posa damunt la taula les principals fonts de contaminació com són el transport aeri, marítim i terrestre i, per descomptat, les emissions que es deriven de la central elèctrica” i ha afegit que “es revisarà anualment per adaptar-lo a les noves realitats”.

El conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Josep Juaneda, ha assenyalat que “aquest pla forma part del Pla d’Acció de la Reserva de Biosfera i totes les mesures que es contemplen en el mateix van en la línia dels objectius de l’estratègia Menorca 2030”.

Una seixantena de mesures

El Pla inclou 61 mesures, diferenciades en cinc blocs d’actuació: mobilitat terrestre, eficiència energètica, seguiment i reducció de les emissions en episodis d’alta contaminació, mobilitat aeroportuària i altres.

Pel que fa a mobilitat terrestre, el Pla de qualitat de l’aire de Maó proposa fins a catorze línies d’actuació. Entre elles, millorar el servei i l’oferta del transport públic existent a Menorca; gestionar de forma adequada la mobilitat en grans centres de treball; crear aparcaments segurs i amb carregadors elèctrics prop de les estacions de transport públic; fomentar la substitució de vehicles per aquells que funcionin amb combustibles amb menys emissions o zero emissions; optimitzar i crear aparcaments dissuasius per fomentar el transport públic; controlar i limitar la velocitat més estrictament; fomentar l’ús de cotxe compartit; augmentar els espais exclusius per al transport públic i vianants en detriment dels espais actuals destinats a vehicles privats; optimitzar la intermobilitat bicicleta-transport públic; millorar i augmentar l’espai per a vianants, així com fer campanyes per al foment de la mobilitat saludable, emfatitzant-lo en el col·lectiu d’estudiants.

En relació amb l’eficiència energètica, la implantació d’energies renovables juga un paper important, amb propostes com la de vetllar per la instal·lació d’energia solar fotovoltaica en grans cobertes; complir amb l’obligatorietat de fer un càlcul anual de petjada de carboni i un pla de reducció d’emissions per part de grans i mitjanes empreses; optimitzar els serveis DUM (distribució urbana de mercaderies), fomentant la mobilitat sostenible; fomentar l’ús d’energies renovables, informar i assessorar sobre el seu ús; limitar la dispersió pel territori d’habitatges, equipaments i serveis; foment del comerç de proximitat; substituir els mitjans de transport gestionats per l’administració per altres de baixes emissions o zero emissions, així com optimitzar el control d’emissions en obres i servei de neteja viari.

En el tercer bloc d’actuacions, dedicats a evitar episodis d’alta contaminació, el Pla recomana realitzar campanyes d’informació i sensibilització sobre la contaminació atmosfèrica; fomentar la participació per part de la població en el mesurament voluntari de la qualitat de l’aire; introduir el factor de contaminació atmosfèrica en la vigilància epidemiològica; la revisió de l’inventari d’emissions existent a nivell municipal; adaptar el Pla d’acció a curt termini, i estudi de la qualitat de l’aire amb sensors passius.

El Pla de millora de qualitat de l’aire a Maó també inclou propostes destinades a la mobilitat portuària, com redactar un Pla de millora de qualitat de l’aire del port de Maó; redactar un Pla de mobilitat sostenible del port; beneficiar els vaixells més nets; crear una àrea de control d’emissions (ECA); fomentar l’ambientalització de la flota terrestre, així com donar continuïtat a la xarxa de monitoratge de ports de Balears.

A nivell aeroportuari, es proposa redactar un Pla de millora de qualitat de l’aire de l’aeroport de Maó, així com un Pla de mobilitat sostenible; l’ambientalització de la flota terrestre i de l’equipament; optimitzar la mobilitat dels avions dins la pista, així com la correcta integració urbana del sistema general aeroportuari.

En el bloc d’altres mesures, el Pla aposta per la continuïtat de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), per l’estudi i creació de connectors verds, així com pel foment de l’agricultura ecològica.

Maó disposa a dia d’avui de tres estacions fixes (Pous, Port de Maó i Maó EMEP), integrades dins la Xarxa Balear de Vigilància i Control de la Qualitat de l’Aire.

Consulta el pla aquí.

 

No Comments

Post A Comment