Diàleg del 25N, reflexions sobre la violència masclista

Diàleg del 25N, reflexions sobre la violència masclista

Amb motiu del Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones, Ara Maó va organitzar un diàleg sobre la violència masclista.

Va ser un xerrada distesa, amb convidades que provenen de diferents àmbits relacionats amb la violència masclista i que van aportar les seves experiències.

Hi van participar Victoria Coll, treballadora social i cap de servei del Centre Assessor de la Dona; Marga Cases, coordinadora de l’Àrea de Salut i Gènere de l’Ibsalut; Maria Prieto, testimoni; Juanma Gil, treballador social; i Cristina Fernández, psicòloga i feminista, que va fer de moderadora per part d’Ara Maó.

Recull de reflexions

Compartim algunes de les reflexions que es van fer durant l’acte:

– Hem de “treballar per a” i no “lluitar contra” l’erradicació de les conductes violentes. Cal fer feina en positiu i des de l’arrel. Si l’objectiu és un món millor, sense el mal, hem d’entendre on i com apareix aquest.

– La dona afectada necessita sentir-se en comunitat, tenir un estaló prou fort per decidir-se a fer el pas i ser una dona lliure. El procés de superació sempre és diferent en cada cas, però un dels primers passos és deixar el passat enrere i voler començar a viure el present i, per a açò, per tornar-se a relacionar i oblidar els dubtes i perdre la por, han de trobar una xarxa esperant.

– Programes com el d’atenció als fillets del Centre Assessor ajuden tant a sanar-los com a evitar que es repetesquin rols en edat adulta. Un perfil dèbil és més propens a tornar a viure una experiència semblant.

– L’educació, tant en centres escolars com a fora, ha de continuar. Tenim en contra el món virtual, tan descontrolat, i la ruptura dels estereotips tradicionals, que propicia que els joves tenguin més inseguretats. I l’ansietat hi ha vegades que crea reaccions dolentes. Han d’aprendre des de la igualtat, el respecte i la generositat, a viure com a persones, deixant de banda què toca fer segons el gènere.

– Fan falta tallers de voluntariat a presons o amb famílies on hi ha un agressor, perquè també se sentin escoltats, reflexionin i puguin tenir eines que els ajudin a avançar. Per exemple, fora de Menorca hi ha el recurs voluntari per als agressors.

– El llenguatge té una gran importància: hem de canviar la manera que tenim d’adreçar-nos a les persones que han patit un abús de qualsevol mena. Si deixam d’anomenar-les víctimes, deixaran de veure’s com a tal. Són valentes, resilients, empoderades i supervivents i així les hem de tractar.

– Amb el tema de les denúncies, desconeixíem que es tracta d’un delicte públic, i que per a la ciutadania no és opcional notificar una situació greu, sinó que és un deure. Però encara ara costa, s’ha de treballar també perquè deixi de veure’s com una problemàtica d’àmbit domèstic.

– El control envers l’altra és el que pauta aquestes relacions en les quals no existeix un equilibri de poder, i la societat patriarcal no afavoreix que sigui fàcil sortir-ne. Les taules de coordinació que connecten tots els agents implicats i el protocol d’actuació de l’Ibsalut, que criba evidències i sospites, sí que agilitzen les investigacions i tenen cura de les dones i les seves famílies.

– S’haurien de tenir més recursos, perquè la intervenció i la prevenció són cabdals: com més properes a la realitat i a casos pràctics puguin ser les lleis, més es podrà treballar. Prenguem consciència que qualsevol tipus de violència és un problema estructural, que afecta a la salut, no només de l’individu, sinó també de la societat.

No Comments

Post A Comment